Ben jij een recruiter? En wil je makkelijker en sneller aan goede mensen komen, met behulp van de juiste recruitment tools? Scroll dan meteen naar punt 1. Daar zet ik de 7 handigste recruitment tools die jouw leven als recruiter makkelijker maken op een rij. Compleet mét uitleg & tips!
Ben je (nog) geen recruiter, maar wil je wel weten hoe je recruitment optimaal kunnen inzetten in jouw/jullie bedrijf? Begin dan bovenaan.
In dit artikel ga je ontdekken welke slimme stappen je kunt zetten als er momenteel alleen maar sollicitanten of kandidaten binnenkomen via: jullie eigen netwerk, een vacaturetekst op de site, of vanuit werving & selectie bureau’s of detacheerders - die sporadisch een CV (met buitensporig tarief) aanbieden.
Maar voor we de diepte induiken, beginnen we even met de basis. Veel bedrijven weten het: recruitment is belangrijk, want er is een schaarste aan personeel - en dan vooral binnen de techniek.
Tip:
Lees in mijn blog technisch personeel meer over de oorzaken van die personeelsschaarste in de techniek.
Wat is recruitment?
Misschien een open deur, maar het woordje ‘recruitment’ wordt nog niet altijd 100% goed uitgelegd. Wat is recruitment eigenlijk precies?
Volgens de Van Dale is recruitment: "rekrutering, werving of versterking". Oftewel het rekruteren/werven van nieuwe medewerkers en versterking van je team. Wij hebben er een nog iets meer genuanceerde kijk op.
Recruitment volgens Beyond Search:
Het werven en selecteren van het allerbeste personeel binnen de markt.
Hieronder vallen een aantal hoofdactiviteiten, zoals:
- Vacature intakes doen
- Technische vacatures schrijven
- Vacatures delen op LinkedIn
- Een PRO worden op LinkedIn met de LinkedIn training
- Direct searchen
- Intakes met kandidaten
- Adviseren m.b.t. recruitment marketing
- En nog veel meer… waaronder een aantal stappen uit mijn artikel recruitment in engineering
Wat is recruitment marketing?
Recruitment marketing is "structureel communiceren naar de interne en externe arbeidsmarktdoelgroepen en hun beïnvloeders, met als doel het werven van nieuwe medewerkers, het positief beïnvloeden van het werkgeversmerk en/of het contact onderhouden met huidige, potentiële en oud-medewerkers.’’ Bron: wervingswoorden.nl
Recruitment marketing volgens Beyond Search:
Het vertalen van een werkgeversmerk naar de markt van (potentiële) kandidaten.
Waar vind ik personeel?
Het werven van personeel is een prioriteit voor start-ups, scale-ups en het MKB. Want met het aantrekken van de juiste mensen kan een bedrijf constant groeien. En zelfs wanneer er geen openstaande vacatures zijn, is recruitment van belang. Want op zulke momenten is er tijd om een goed werkend recruitment proces op te zetten.
Goede recruiters zijn namelijk schaars. Dus hoe fijn is het als je recruitment-proces gewoon staat als een huis? Zodat je het daarna gewoon zelf kan overnemen, of een minder ervaren recruiter kan inschakelen als je nog geen specialistische recruiter hebt aangetrokken?
Tip:
Ik heb hier ook een blog over geschreven: lees meer over recruiter engineering.
De beste 'tool' die je gaat helpen om personeel te vinden:
Oke... misschien niet echt een tool te noemen, maar wél heel bepalend als het gaat om je wervingsresultaten: ik heb het over een goede, ervaren, specialistische recruiter. Maak een verstandige keuze als het gaat om degene die het recruitment-proces voor jullie neerzet.
'’Maar een secretaresse, assistente manager, of HR-medewerker kan toch prima recruiten voor ons?’’
Ja en nee. Zodra je wilt opschalen als start-up, scale-up of MKB-er dan heb je allereerst een specialist en expert in recruitment nodig, om echt te kunnen groeien. Een ervaren, specialistische recruiter kan je namelijk helpen om het recruitment-proces in één keer professioneel neer te zetten. Daarna kan je de recruitment gewoon zelf op kan (laten) pakken.
''Maar we hebben nu geen budget om een specialistische interim recruiter in te schakelen''.
Om toch de juiste resultaten te boeken en een professioneel recruitment-proces of -systeem te bouwen, adviseer ik om een training te volgen. Bij ons kun je terecht voor een complete recruitment training waarin alles van A-Z behandeld wordt. Dan heb je binnen de kortste tijd een professioneel recruitment proces en kun je maximaal groeien en het kost je een stuk minder.
"Wij willen gewoon kandidaten"
Als je vandaag alvast goede kandidaten wilt ontvangen, dan kun je er ook voor kiezen om een externe partij in te schakelen. Hierbij kan je alles volledig uitbesteden, of kiezen voor slechts een paar lastig in te vullen vacatures. Hiervoor zou je een recruitment agency kunnen inschakelen, een headhunter (voor technische profielen), een werving en selectie bureau, een tech/engineering recruiter of een interim recruiter voor de specifieke technische profielen.
Wil je daarin een weloverwegen keuze maken? Lees dan vooral nog even mijn blog over het kiezen van de juiste recruiter engineering.
Scroll verder naar 'meten = weten' om zelf alvast aan de slag te gaan met een professioneel recruitment-systeem.