Recruitment tips

11 gouden tips voor iedereen die het maximale wil halen uit recruitment

Wat kun je als ondernemer of recruiter doen om vandaag en morgen de beste kandidaten aan te trekken?

 

In dit artikel ga je ontdekken welke handige recruitment tools en tips je direct kan inzetten om meer goede kandidaten te werven. Deze tips voor recruiters gaan je sowieso een aantal belangrijke inzichten geven. Of je nou een ondernemer of ( professionele) recruiter bent. En wees gerust: recruitment hoeft niet ingewikkeld te zijn, als je maar weet waar je op moet letten!

Is recruitment nou echt zo belangrijk?

Recruitment, oftewel het proces van aantrekken, werven, selecteren en in dienst nemen van geschikte kandidaten, is een belangrijke sleutel voor ondernemers die willen groeien.

 

Want recruitment zorgt voor:

  

1.  Bedrijfsgroei 

Voor bedrijven die willen uitbreiden, is recruitment de sleutel om nieuw talent en dus nieuwe vaardigheden aan te trekken. Superhandig natuurlijk, om uiteindelijk nog betere producten en diensten te kunnen ontwikkelen die je bedrijf verder helpen.

 

2.  Vervanging van het huidige team
Om te groeien en stabiel te blijven, wil je natuurlijk z.s.m. de posities opvullen die vrijkomen door bijvoorbeeld pensionering, ontslag of vertrekkend personeel.

 

3.  Een professionele business

Het aantrekken van hooggekwalificeerde kandidaten kan de algehele prestaties van een team of bedrijf enorm verbeteren, wat natuurlijk leidt tot een concurrentievoordeel. Wie de kandidaat vindt, die wint!

 

4.  Innovatie
Nieuwe medewerkers brengen vaak nieuwe perspectieven, ideeën en vaardigheden met zich mee die kunnen leiden tot innovatie. Wat met name voor kleine
innovatieve bedrijven en start-ups een enorm verschil kan maken!

 

5.  Bedrijfscultuur
Het selecteren van kandidaten die goed passen bij de cultuur van een bedrijf kan het moreel, de samenwerking en de algehele sfeer op de werkvloer verbeteren.

 

6. Snel veranderende markt
In snel veranderende industrieën zoals bijvoorbeeld de techniek en door Artifial inteligence kunnen nieuwe vaardigheden en expertise nodig zijn. Door goede recruitment kun je de meest unieke talenten aantrekken.

 

7. Diversiteit en inclusie
Goede recruitment kan helpen bij het creëren van een diverser team. Dit kan bijdragen aan betere prestaties van het bedrijf. 

 

8. Lagere kosten
Hoewel recruitment zelf vaak kosten met zich meebrengt, kan een sterk recruitmentproces, de kosten op de lange termijn verminderen omdat je minder personeelsverloop zult hebben. 


In andere woorden: door goede recruitment trek je betere werknemers aan die ook langer blijven. Investeer daarom liever eerst in een sterk recruitmentproces dan in losse fee’s bij werving- en selectiebureaus.

 

9.  Leiderschap

Recruitment zorgt er niet alleen voor dat je de huidige en aankomende vacatures kunt vullen. Ook bijvoorbeeld het vinden van een nieuwe CEO, waardoor jij als ondernemer je handen vrij hebt voor nieuwe dingen, hoort bij recruitment. En dus groeit je onderneming terwijl jij ook groeit als ondernemer.

 

Gouden tip om een CEO te vinden:

LinkedIn – volg hier de training om een pro met LinkedIn te worden.

 

10. Reputatie en merk
Een sterk en effectief recruitmentproces draagt bij aan een sterk werkgeversmerk, waardoor het gemakkelijker wordt om topkandidaten aan te trekken.

 

Hopelijk heb ik je ervan kunnen overtuigen dat goede recruitment dé  manier is om te groeien als bedrijf.

11 Recruitment tips die onmisbaar zijn 

Om het je gemakkelijk te maken heb ik 11 onmisbare recruitment / recruiting tips voor je op een rijtje gezet. 

Recruitment tip 1: Recruitment strategie bepalen

 

Voordat je aan de slag gaat met recruitment is het superslim om een goede strategie neer te zetten. Alleen al met een heldere strategie sta je 1-0 voor op andere bedrijven die hier misschien niet direct aan denken.

Want helaas heb ik als recruiter te vaak gezien dat bedrijven hier nog nooit over nagedacht hebben. Maar, geen zorgen als je tot die groep behoort. Ook jij kunt hier gemakkelijk mee aan de slag. 

 

Wat is een goede recruitment strategie? 

Een recruitmentstrategie is een plan van aanpak dat je uit stippelt en volgt

om de juiste mensen te vinden, aan te trekken, te werven, selecteren en in dienst te nemen. Ook kun je met een goede recruitment strategie zorgen dat je aantrekkelijker wordt voor nieuwe werknemers en kandidaten op de lange termijn. Een belangrijk onderdeel van je recruitment strategie is het recruitment proces.

 

Ingewikkeld, zo’n recruitment strategie ontwikkelen? 

Een recruitment strategie ontwikkelen kan super gemakkelijk zijn en zelfs op 1 A4’tje in 1 dag gemaakt worden. Klik hier als je hier gratis hulp bij wilt.

 

Wil je zelf een recruitment strategie ontwikkelen? 

Kan ook. De rest van mijn recruitment tips bestaan uit de belangrijkste onderdelen van een goede recruitmentstrategie .

 

Recruitment tip 2: Recruitment doelstellingen en recruitment KPI’s opstellen

 

Wat wil je bereiken met je recruitment activiteiten? 

Denk hierbij aan: 

 

  • Een aantal specifieke en uitdagende vacatures invullen
  •  Verbeteren van de kwaliteit van nieuwe medewerkers 
  • Een kandidaat-magneet worden, waardoor ze vanzelf solliciteren
  • Een sterk recruitmentproces neerzetten (kort gezegd: kandidaat Sam ziet je vacature, klikt op solliciteren, komt op gesprek, krijgt een aanbod en start met werken) 
  • Naamsbekendheid creëren zodat er over je gesproken wordt op feestjes
  • Een sterk werkgeversmerk neerzetten
  • Wel of geen werving- en selectie bureaus inschakelen
  • Recruitment marketing

 

Denk hier vooral aan de lange en de korte termijn. Want misschien wil je nu 3 lastige tech-functies invullen, maar weet je ook al dat je er volgend jaar opnieuw 5 nodig gaat hebben. Je wilt dus vandaag kandidaten en morgen ook.

Precies dan kan het handig zijn om iets te doen aan bijvoorbeeld arbeidsmarkt-communicatie.

 

Recruitment tip 3: Sterke vacatureteksten maken

 

Natuurlijk wil je al lekker bezig zijn met het invullen van je vacatures terwijl je nadenkt over je recruitment strategie. Eé van de snelste manieren om een vacature in te vullen, is door een wervende tekst neer te zetten.

Ik heb hier een gratis template voor je die je keer op keer kunt gebruiken voor je vacatureteksten. Download het gratis template en ga meteen aan de slag!

 

Recruitment tip 4: Vacature delen op LinkedIn en andere platforms

 

Nadat je de vacatures op de site hebt geplaatst, wil je natuurlijk ook dat ze je doelgroep (de kandidaten) bereiken. Want het is natuurlijk zonde als niemand weet dat jullie die vacature hebben.

 

Zorg daarom dat je altijd je vacature deelt op LinkedIn.

 

En op overige kanalen. Dit kan online zijn (bijvoorbeeld via jobboards, sociale media of je eigen website) en offline (zoals banenbeurzen, netwerkevenementen of via recruitmentbureaus).

 

 

Recruitment tip 5: Haal alles uit LinkedIn

 

De afgelopen 10 jaar heb ik talloze recruitment tools gebruikt en getest om de allerbeste kandidaten te recruiten. Van engineers tot projectmanagers en nieuwe CEO's.

 

De recruitment tool waar ik met volle overtuiging de meeste goede plaatsingen uit heb gehaald, is toch echt LinkedIn. Als je hier als ondernemer of recruiter een paar uur tijd in steekt om het echt goed te leren gebruiken, dan zul je daar jarenlang van profiteren.

 

Waarom is LinkedIn een must have voor recruiters? 

LinkedIn is een heel krachtig platform voor recruiters om verschillende redenen. 

 

Waarom LinkedIn gebruiken als recruiter:

 

1. Enorme database: LinkedIn heeft honderden miljoenen gebruikers over de hele wereld, wat het natuurlijk een waardevolle bron van potentiële kandidaten maakt.

2. Profieloverzichten: je kunt direct iemands ‘cv’ bekijken door het profiel dat ze hebben aangemaakt. Daarnaast krijg je door (alle) aanbevelingen een goed beeld van de persoon die je wil benaderen.

3. Netwerkmogelijkheden: via LinkedIn kun je als recruiter en ondernemer connecties maken met potentiële kandidaten. Zelfs als ze momenteel niet actief op zoek zijn naar een baan. Als ze jouw connectie worden, dan zullen ze altijd jouw nieuwste vacatures zien zonder dat je hiervoor opnieuw contact hoeft op te nemen. Mits je de vacature natuurlijk altijd deelt op LinkedIn.

4. Inzichten en updates: de activiteiten en updates van gebruikers kunnen je helpen inzicht te krijgen in hun professionele interesses, gedrag, prestaties en netwerk.

5. Inmail of een betaald account op LinkedIn: hiermee kun je kandidaten berichten sturen om uiteindelijk met ze om de tafel te komen. Zo heb ik wel eens een kandidaat op LinkedIn benadert en binnen 3 dagen bij een bedrijf geplaatst. Dit kun jij natuurlijk ook doen met een sterke Inmail.

Lees er alles over in mijn artikel LinkedIn training.

 

Wat levert LinkedIn je op?

 

1.  Tijdbesparing: door het gebruik van o.a. geavanceerde zoekfuncties kun je als  recruiter snel en efficiënt de juiste kandidaten vinden.

 

2.  Opbouwen van talentpools: met een recruiter account kun je proactief talentpools opbouwen voor je vacatures.

 

3.  Expert status: door het volgen van trends, bedrijven en groepen op LinkedIn kun je op de hoogte blijven van marktontwikkelingen. 

 

Een paar tips om goede kandidaten te vinden op LinkedIn:

 

1. Gebruik geavanceerde zoekopdrachten: 
Door gebruik te maken van de geavanceerde zoekfuncties van LinkedIn kun je filteren op locatie, bedrijf, opleiding, vaardigheden en nog veel meer. Hierdoor krijg je ‘kwalitatieve kandidaten’. En kun je je Inmails nog persoonlijker maken, waardoor de kans op een reactie maximaal vergroot wordt. Toegang tot geavanceerde zoekfuncties krijg je trouwens met een
betaald LinkedIn account.

 

Wil je liever (nog) niet betalen voor LinkedIn? Ook geen enkel probleem. Zelfst met de gratis variant kun je al starten met recruiten!

 

2. Word actief in relevante groepen: 
Door deel te nemen aan groepen die gerelateerd zijn aan de branche of functie waarin je rekruteert, kun je potentiële kandidaten vinden.

 

3. Bouw relaties op: 

Stuur geen algemene berichten. Personaliseer je berichten altijd en geef aan waarom je denkt dat de persoon een goede match zou kunnen zijn. Hierdoor word je eerder serieus genomen als gesprekspartner en als recruiter.

 

4. Update regelmatig je eigen profiel: 

Met een actueel en professioneel LinkedIn profiel kun je het vertrouwen van potentiële kandidaten winnen. En het zorgt er daarnaast ook voor dat je gemakkelijker aan klanten komt.

 

In mijn LinkedIn training heb ik een template toegevoegd om 1:1 over te nemen en in te vullen voor je eigen super wervende profiel. Daarnaast zit deze training boordevol sourcing tips.

  

5. Blijf leren: 
Test wat goed werkt en wat minder goed bij je past. Uiteindelijk gaat het erom dat LinkedIn een verlengstuk wordt van jou. Hoe meer je jezelf bent in het eerste contact met de kandidaat, hoe meer kans dat dit uiteindelijk tot een plaatsing leidt.

 

Wil je nu al aan de slag met LinkedIn? Lees dan vooral mijn blog over LinkedIn nog even.

 

Recruitment tip 6: Goede arbeidsmarktcommunicatie en recruitmentmarketing

 

Goede arbeidsmarktcommunicatie is het bepalen van de boodschap en het imago dat je wilt uitdragen als werkgever om de juiste kandidaten aan te trekken.

 

Simpel gezegd: wat is de taal die je spreekt met de kandidaten op je site, in je vacatures en tijdens je gesprekken? Als je dit goed afstemt op je doelgroep krijg je al veel sneller goed passende reacties op je vacatures.

 

Recruitment tip 7: Selectiemethoden voor kandidaten

 

Welke methoden en tools ga je gebruiken om kandidaten te beoordelen? Dit kunnen 3 traditionele sollicitatiegesprekken zijn, of assessments, IQ testen, technische tests of gedragsinterviews.

Veel is mogelijk en tegenwoordig zijn er talloze tools en systemen die heel goed kunnen werken om de beste talenten eruit te pikken.

 

Maar realiseer je ook dat de kandidaat aan de andere kant van de tafel ook een beeld van jou als werkgever krijgt door je recruitmentproces. Als jij dus 3 ingewikkelde tests aan ze voorschotelt, terwijl je kandidaat nog niet 100% overtuigd is van jou als werkgever, dan kan dit afschrikken. Zorg dat je dus goed blijft checken of je recruitmentproces ook leuk is voor je kandidaten. En dat kan je simpelweg doen door te vragen hoe ze het proces (hebben) ervaren. Vervolgens kun je je selectiemethode hierop aanpassen.

Wil je weten welke tools mij het meeste gemak en succes hebben opgeleverd? Lees het hier in mijn blog over recruitment tools.

 

 

Recruitment tip 8: Missie & kernwaarden

 

Het communiceren van een heldere missie en je kernwaarden in arbeidsmarktcommunicatie werkt enorm goed. Het biedt potentiële medewerkers en kandidaten een superscherp beeld van de reden waarom jullie doen wat je doen en welke normen en waarden daarbij passen. 

Door hiermee te werken, kun je talent aantrekken dat zich werkelijk aangetrokken voelt tot de cultuur en doelen van jullie bedrijf. En dat zorgt er natuurlijk ook weer voor dat de ‘juiste kandidaten’ solliciteren die passen bij jullie bedrijfscultuur.

 

Voorbeeld: missie en kernwaarden delen door authentieke verhalen te vertellen

Deel echte verhalen van medewerkers die laten zien hoe de missie en waarden van het bedrijf worden geleefd in het dagelijks werk. Dit geeft een realistisch beeld van hoe het is om voor de organisatie te werken. 

 

Voordeel hiervan is dat je:

1.  Kandidaten aantrekt die bij jullie bedrijfscultuur passen

2.  Kandidaten aantrekt die langer bij jullie bedrijf werken (in jaren)

3.  Eenvoudiger kandidaten aantrekt

4.  Kandidaten aantrekt die misschien nu niet direct bij een vacature passen, maar misschien wel in de toekomst (bijvangst dus)

 

Dit kun je doen door een paar video’s op te nemen, waarin een werknemer je meeneemt binnen het bedrijf. Of door een paar interviews te plaatsen of testimonials. 

 

Recruitment tip 9: Employer branding / werkgeversmerk versterken

 

Zorg ervoor dat al je marketingmateriaal, zoals je video’s, afbeeldingen, vacatureteksten, logo, brochures en de missie en waarden ergens opslaat waar het makkelijk toegankelijk is. Hierdoor zul je het keer op keer gebruiken en kost het uitvoeren van je recruitment strategie heel weinig tijd.

 

Tip: Maak eerst je recruitment strategie voordat je je employer branding materiaal ontwikkelt.

 

Recruitment tip 10: Chat GTP en recruitment & andere tools

 

Tegenwoordig zijn er talloze tools om je recruitment proces professioneel neer te zetten. Voordat je allerlei recruitment systemen, een ATS, jobboards, etc. gaat aanschaffen, adviseer ik je om helder te hebben waarom je ze wilt gebruiken. Op die manier zal het je op een gegeven moment veel meer werk uit handen nemen.

Hierbij nog even alle stappen uit de recruitment tips op een rij:

 

1.  Recruitment strategie ontwikkelen
Wat wil je bereiken? Wie wil je aan jullie bedrijf binden? Welk recruitment proces past hierbij?

 

2.  Vacatures schrijven die helemaal passen bij je ideale kandidaat.

 

3.  LinkedIn gebruiken om te searchen en te connecten met (aanstaande) kandidaten.

 

4. Vacatures delen op de juiste plek.

 

5.  Employer branding materiaal ontwikkelen.

 

6.  Recruitment tools inzetten om je recruitmentproces als een geoliede machine voor je te laten werken.

 

7.  Bijsturen en feedback vragen van de kandidaat.

 

Ik heb hier trouwens nog een uitgebreid artikel met de handigste recruitment tools in een overzicht.

 

Recruitment tip 11: Werving en selectie bureaus inschakelen

 

Veel bedrijven kiezen ervoor om werving- en selectie bureaus in te schakelen. Ook kiezen ze vaak een detacheringsbureau, een ZZP-recruiter, (IT) werving en selectie of andere vormen om recruitment zoveel mogelijk uit te besteden. Logisch, want je wilt snel een oplossing en zo snel mogelijk de beste kandidaten op gesprek.

 

Vanuit mijn oogpunt is het bijzonder handig als je een lastig invulbare technische vacature bij een bureau neer kan leggen. Maar wat je vaak ziet is dat een bedrijf zeer veel winst kan behalen door zelf een sterk recruitmentproces neer te zetten. Hierdoor word je uiteindelijk veel minder afhankelijk wordt van bureaus. Bovendien heb je veel meer controle over de uitstraling van je bedrijf en je employer branding als je recruitment gewoon zelf doet. En het scheelt je ook gewoon bakken vol geld.

 

Tot slot:

Dus raad ik je om te starten met professionele recruitment. Op die manier ontdek je misschien dat je straks geen bureau meer nodig hebt, maar gewoon een goed getrainde corporate recruiter die jullie bedrijfscultuur en missie helemaal begrijpt. Want hoeveel recruiters er ook zijn in Nederland die aan de slag kunnen met jullie vacature, uteindelijk is het belangrijk dat een recruiter echt een verlengstuk wordt van jullie bedrijf.

Laat hier je gegevens achter als je op de wachtlijst wil komen voor een uniek traject dat wij aanbieden om je recruitmentproces professioneel neer te zetten. Of neem even vrijblijvend contact op voor meer informatie.