Om te beginnen vraag je je misschien eerst af wat een recruiter is.
Volgens Van Dale en simpel gezegd, is een recruiter:
re·crui·ter iemand die personeel werft
Maar hoe eenvoudig dit ook klinkt; toch zijn er allerlei varianten in recruitment en geeft elk bedrijf zijn eigen draai aan deze rol. Want je kunt als corporate recruiter starten, of als intercedent. Of je kunt je carrière starten als recruitment consultant, de overstap maken naar interim recruiter, een headhunter worden en zo zijn er nog wel meer benamingen. En vaak worden de termen door elkaar heen gebruikt. Recruiter is in feite een containerbegrip voor alle bovenstaande professies.
En dat kan het best verwarrend maken, als je nog niet uit de recruitment-wereld komt. Want een intercedent doet en verdient absoluut niet hetzelfde als de gemiddelde interim recruiter of headhunter. Bovendien zijn de taken en benodigde skills ook net even anders. Dus waar begin je dan?
Om je hier een goed beeld van te geven is het interessant om te beginnen bij het begrip ‘recruiter’.
Wat is een recruiter precies? / Wat zijn recruiters?
Een recruiter is een persoon die personeel zoekt en plaatst bij bedrijven die een openstaande vacature hebben. De recruiter selecteert, met als doel om een openstaande vacature te vervullen. Daarbij werkt de recruiter in loondienst of interim/zzp of vanuit een eigen bureau.
Om recruitment uit te voeren, gebruikt de recruiter allerlei recruitment tools, kanalen en haar, zijn of hen eigen netwerk. Uiteindelijk zijn het de ervaring en kennis van de markt, die een recruiter een goede recruiter of headhunter maken.
Naar mijn mening wordt recruitment ook pas echt leuk als je deze kennis en ervaring eenmaal op zak hebt. Want dan wordt je echt een sparringspartner voor de hiring managers en kandidaten!
Maar goed, even terug naar de kern. Simpel gezegd: de recruiter matcht een werkgever dus aan een werknemer. Later in dit artikel zal ik dieper ingaan op dat stukje : Wat een recruiter excellent maakt in zijn/haar/hun vak.
Als recruiter kun je starten op het niveau van junior recruiter. Om vervolgens door te groeien naar medior recruiter en senior recruiter. En als je er klaar voor bent en het is je wens om manager te worden, dan is manager recruitment of een eigen bureau een logische stap, na je rol als senior recruiter.
Waar begin je als junior recruiter?
Als junior recruiter kom je meestal te werken bij een uitzendbureau, een werving en selectie bureau of een detacheerder. Vaak verdien je als junior recruiter of trainee recruiter een basissalaris per maand, aangevuld met eventuele bonussen en extra’s zoals een auto van de zaak.
Als junior recruiter, word je op sleeptouw genomen door een manager of senior. Je leert het huidige klantenbestand kennen en mag vaak ook mee op gesprekken naar klanten. Het verschilt per bedrijf of je direct het gehele recruitment-proces van A-Z (van werving tot plaatsing) mag gaan doen. Maar dat is natuurlijk wel het leukst en het meest leerzaam voor jou als beginnend recruiter. Dus let daar vooral op in het maken van een keuze voor de juiste werkgever, als je de recruitment in stapt.
Een junior recruiter houdt zich dus voornamelijk bezig met klanten en vacature intakes bij bedrijven die een vacature open hebben staan. Ze zijn dus een aanspreekpunt voor de hiring manager (de persoon die een openstaande vacature heeft) als het gaat om werving van nieuwe personeel.
Wat doet een medior recruiter?
Een medior recruiter doet vaak al een stuk meer en krijgt dan ook een hoger salaris dan de junior. Als medior recruiter ken je je hiring managers bij naam en ben je vaak ook druk in de weer met nieuwe relaties leggen. Daarnaast weet je hoe de markt eruit ziet binnen het vakgebied waarin je actief bent (zoals de techniek, zorg, logistiek, etc.). Je kent de vaktermen en weet hoe je een kandidaat kunt voorstellen aan een bedrijf.
Zo ken ik persoonlijk de markt en de tekorten als het gaan om engineering en technisch personeel heel goed, wat het makkelijker maakt om mee te denken met de bedrijven die zich afvragen waar ze deze kandidaten kunnen vinden.
Wat doet een senior recruiter precies?
Een senior recruiter weet als het goed is alles van de markt waarin hij, zij of hen werkzaam is. Ze weten wat er speelt, welke salarissen de kandidaten gemiddeld verdienen, hoe ze de kandidaten kunnen benaderen en voorstellen aan een bedrijf. En ze weten exact hoe ze moeten onderhandelen over de voorwaarden van zowel de kandidaat als het bureau waar ze voor werken. Een senior recruiter kan het volledige recruitment-proces van A-Z meestal prima uitvoeren.
Wat een recruiter precies doet, verschilt dus per rol. Want naast recruiters of intercedenten die werken voor een bureau, heb je dus ook nog corporate recruiters.
Wat doet een corporate recruiter?
Een corporate recruiter kan zowel een junior corporate recruiter als een ervaren of interim corporate recruiter zijn, in dienst van een bedrijf. Maar de taken van een corporate recruiter verschillen aardig van die van een recruiter die bij een uitzendbureau of w&s bureau werkt.
Want als corporate recruiter werk je voor 1 bedrijf en niet voor meerdere klanten. Dit bedrijf betaalt jouw salaris of tarief direct aan jou. Jij bent dus hun eigen persoonlijke aanspreekpunt voor alle interne vacatures. Vaak zie je dan ook dat een bedrijf allerlei verschillende vacatures bij een corporate recruiter neer legt (van administratief medewerker tot engineer), waardoor deze recruiter druk is met allerlei verschillende taken en een brede scope.
Werkzaamheden van een corporate recruiter:
- Stakeholder management (oftewel: contact onderhouden met alle hiring managers)
- Werken aan het werkgeversmerk/employerbrand en o.a. de aanwezigheid op beurzen om potentiële kandidaten te enthousiasmeren
- Reageren op sollicitanten
- Meedenken met HR over werving strategieën
- Specialistische w&s bureaus, uitzendbureaus of headhunters inschakelen en fee onderhandelingen
- Salarisvoorstellen doen aan kandidaten
- Vacatureteksten schrijven en plaatsen
- Eerste sollicitatie gesprekken voeren met sollicitanten
- En vaak nog veel meer...
Verschil corporate recruiter en een recruitment consultant bij een bureau
Het grootste verschil tussen een corporate recruiter en een recruitment consultant bij een bureau, is dus dat je als corporate recruiter vaak druk bezig bent met een werkgever helpen om een naam op te bouwen in de markt. Daarnaast ben je vaak ook actief met stakeholder management en dat maakt je een echte duizendpoot. Waar een headhunter of een recruiter bij een bureau bijvoorbeeld alles over 1 branche weet (bijvoorbeeld: engineering, ICT, inkoop) ben je als corporate recruiter vaak in 80 % van de gevallen in de breedte bezig. Tenzij het bedrijf alleen maar actief is in bijvoorbeeld de engineering en jij dus voornamelijk technische profielen werft.
Naar mijn mening is het interessant om corporate recruiter te worden als je al een tijdje bij een bureau hebt gewerkt. Want je weet dan precies hoe je de juiste kandidaten kunt vinden en kunt die kennis maximaal gaan toepassen bij 1 bedrijf!
Wat doet een intercedent?
Een intercedent of recruiter bij een uitzendbureau houdt zich bezig met een aantal andere taken dan de corporate recruiter. Een intercedent is namelijk in dienst van het uitzendbureau. En het uitzendbureau heeft verschillende klanten, waaronder bijvoorbeeld dat ene MKB-bedrijf waar de corporate recruiter werkt. Als intercedent ben jij vervolgens van A-Z verantwoordelijk, van de acquisitie van nieuwe klanten tot het zoeken en plaatsen van de kandidaat.
Werkzaamheden van een intercedent / recruiter bij een uitzendbureau:
- De intercedent of recruiter bij het uitzendbureau zoekt nieuwe klanten door o.a. telefonische acquisitie
- Hij/zij/hen onderhandelt over een fee of detachering-constructie(s) en andere voorwaarden om voor de recruitmentdienst betaalt te worden
- Vacatureteksten schrijven en nieuwe kanalen aanboren
- Intakegesprekken voeren met kandidaten
- Kandidaten voorstellen aan de verschillende klanten om een plaatsing te realiseren
- Urenadministratie en facturatie
- Vacature intakes houden
Verschil intercedent en corporate recruiter
De rol van recruiter of intercedent is dus heel anders dan de corporate recruiter functie. De intercedent heeft een heel commerciële rol, waarbij hij/zij/hen geheel afhankelijk is van de plaatsingen die hij/zij/hen uiteindelijk doet. Daarnaast werk je met verschillende hiring managers vooral op afstand en zit je dus niet op kantoor bij de verschillende klanten.
Wat doet een recruitment consultant?
Een recruitment consultant is een recruiter die bij een werving en selectie (w&s) bureau of detacheerder werkt. Een recruitment consultant werkt vaak binnen een specialisme. Dus: recruitment consultant finance of recruitment consultant engineering. Meestal is het w&s bureau of de detacheerder hierdoor een stuk duurder voor opdrachtgevers dan een standaard uitzendbureau.
Werkzaamheden van een recruitment consultant:
- Klanten werven
- Onderhandelen over voorwaarden, zowel met de klant als met de kandidaat
- Vacatures schrijven
- Vacature intakes houden
- Zoeken naar kandidaten
- Interviews met kandidaten houden
- Kandidaten voorstellen bij bedrijven
- Contact onderhouden
- Onderhouden van contact met de (inhurende) managers / HR-afdeling van bedrijven
- Kandidaten plaatsen bij bedrijven
Wat doet een headhunter?
In feite is er enorm veel overlap tussen een headhunter en een recruitment consultant. Een headhunter is als zelfstandige of in loondienst werkzaam bij een bureau en heeft zicht gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Daarnaast werk hij/zij/hen in opdracht van een bedrijf dat op zoek is naar een nieuwe medewerker, CEO of manager voor een topfunctie. Ook worden de termen executive search of executive searching vaak gebruikt.
Werkzaamheden van een headhunter:
- Intake gesprekken met kandidaten voeren
- Relaties opbouwen en netwerken
- Contact onderhouden met kandidaten en klanten
- Searchen
- Pre-screening
- Gesprekken inplannen en begeleiden
- Assessments organiseren
Wat is een bureau recruiter of recruitment consultant?
De term recruitment consultant wordt vaak door elkaar gehaald met de term (bureau) recruiter of intercedent. De taken lijken ook heel erg op elkaar, maar toch verschilt het per bedrijf en vooral het formaat van het bedrijf welke taken je allemaal oppakt als recruiter.
Een groot bureau met meerdere vestigingen heeft vaak een administratie afdeling, een afdeling die vacature teksten schrijft en een accountmanager. Bij de kleinere bureaus komen deze taken vaak op het bord van de recruiter. Wat overigens juist heel goed kan zijn, als je op een gegeven moment voor jezelf wilt beginnen. Je bouwt zo ervaring op verschillende vlakken op.
Hoe word je een recruiter en hoe kan je het beste beginnen?
Stel jezelf de vraag: wil ik graag meedenken in strategische vraagstukken, een deel zijn van een bedrijf en resultaten van mijn werk echt dagelijks terugzien?
Dan past de rol van corporate recruiter misschien goed bij jou. Want binnen deze rol zie je wat jouw inspanningen opleveren bij een bedrijf. Dit kan super leerzaam zijn als je 1 jaar+ recruitment ervaring hebt bij een bureau, of als je een tijdje als intercedent hebt gewerkt en vervolgens iets meer de diepte in wilt gaan bij 1 klant.
Ben jij iemand die ondernemend is en ambitieus ?
Dan zou je bij een uitzendbureau kunnen starten of als recruitment consultant bij een gespecialiseerd w&s bureau of detacheerder. Daar leer je hoe je van A-Z kunt gaan recruiten en vaak zitten er veel ervaren mensen om je heen in een team. Dit is heel anders bij een bedrijf waar je als corporate recruiter vaak op een kleine afdeling zit. Als je echt door wilt blijven groeien en leren, dan zou ik dus beginnen als recruiter bij een bureau. Om uiteindelijk een specialist te worden in een bepaalde branche. Dat kan superslim zijn als je op een gegeven moment als interim recruiter wilt gaan werken, of je eigen bureau wilt gaan starten.
Het beste van 2 werelden…
Mijn persoonlijke mening is dat het het leukste is om op den duur als interim (corporate) recruiter te gaan werken, met je eigen bureau erbij. Want dit is een gouden combinatie als je de diepgang van een bedrijf interessant vindt en daarbij een eigen bedrijf wilt opbouwen.
Wat is het salaris van een recruiter? Wat verdient een recruiter nou eigenlijk?
Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om als recruiter te werken. We bespraken het hierboven al: loondienst - bureau recruiter - specialistisch bureau recruiter - headhunter - eigen business (w&s) of interim recruiter.
De salarissen van een intercedent, recruiter, recruitment consultant, eigen bureau of interim recruiter variëren enorm. De reden dat het zo verschilt, is voornamelijk het verdienmodel dat erachter zit. Oftewel: wie is degene die betaalt voor jouw dienst als recruiter.
Als je in loondienst werkt, voor een bureau, als recruitment consultant, recruiter of intercedent dan betaalt het bureau jouw salaris. Het bureau is afhankelijk van de klanten die betalen voor de recruitment-diensten en dus is prestatie (het aantal plaatsingen) van levensbelang voor het uitzendbureau of w&s bureau. Hierdoor krijg je vaak een basissalaris aangevuld door bonussen.
Gemiddeld verdient een recruiter in loondienst het volgende:
- Het salaris van een junior recruiter: tussen de 25k en 38k op jaarbasis
- Het salaris van een medior recruiter: tussen de 30k en 42k op jaarbasis
- Het salaris van een senior recruiter: tussen de 40k en 72k op jaarbasis
Wat verdient een interim recruiter of ZZP'er?
Het salaris van een interim recruiter of ZZP-recruiter hangt af van het specialisme waarin de interimmer /ZZP'er actief is. Zo verdient een specialistische interim recruiter gemiddeld tussen de 65 en 150 euro bruto per uur. Maar hier moeten dan uiteindelijk nog wel belastingen en premies vanaf getrokken worden, omdat je als ZZP-er werkt. Je kunt ervan uitgaan dat dit ongeveer 1/3 van het uurtarief is wat er dan nog vanaf gaat.
Wat verdient een headhunter?
Een headhunter werkt vaak of als zelfstandige of voor een bureau. Het bureau vraagt meestal een wervingsfee in 3 delen: 1/3 vooraf, 1/3 bij plaatsing en 1/3 als de kandidaat door de proeftijd heen komt. Vaak zie je dat je wervingsfee van zo’n plaatsingen tussen de 25% en 40% van het bruto jaarsalaris van de kandidaat bedraagt. Dat zijn dus meestal de hoogste bedragen die je voor een recruitment dienst kunt betalen. Maar: ga er dan wel vanuit dat een headhunter vaak niet meer dan 1 plaatsing per 1 of 2 maanden doet.
Tip: ik heb ook een artikel geschreven over headhunters in de engineering: technische profielen. Mocht je daar meer over willen weten.
Voor jezelf beginnen als recruiter: hoe start je je eigen bureau als recruiter?
Als je een tijdje als recruiter werkt, kan het slim zijn om een eigen bureau op te starten of als interimmer te gaan werken. Of zelfs een combi van beide.
Om een eigen bureau te starten is het sowieso handig dat je al ervaring hebt in de recruitment, zodat je ook snel succesvol kunt zijn en genoeg omzet haalt om je werk met plezier te blijven doen. Je kunt je eigen bureau starten op basis van detachering of w&s, wel of niet gecombineerd met interim opdrachten.
Denk je er overna om als interim recruiter te gaan werken of je eigen bureau te starten?
Dan raad ik je sowieso aan om het gratis stappenplan te downloaden: van recruiter naar leider. Want daar ontdek je hoe je jezelf klaar kunt stomen als interim recruiter of het starten van je eigen recruitment bureau.
Wat verdien je met een eigen bureau als recruiter?
Dit hangt geheel af van het verdienmodel dat je eraan koppelt, hoe snel je successen behaalt, wat de kwaliteit is van je netwerk, je search en LinkedIn skills maar ook je ondernemersmentaliteit. Met je eigen bureau is in principe the sky the limit. Maar om echt een succesvol bureau neer te zetten is het strategisch handig om vooral op kwaliteit te focussen, zodat je langetermijn-klanten kunt aantrekken. Ook hier leer ik je alles over in mijn trainingen. Neem gerust even contact op.
Wat moet je kunnen als recruiter?
Als je net begint als recruiter dan zijn een aantal skills superhandig om te hebben, om ook echt succesvol te zijn. Maar ik moet ook eerlijk zeggen; dat als je hiernaar vraagt bij menig bedrijf of als je gemiddelde recruitment vacaturetekst leest, dat je ziet dat de meningen enorm verdeeld zijn over dit onderwerp.
Welke skills zijn handig als je recruiter wilt worden?:
- Geduld - Als recruiter heb je regelmatig te maken met tegenslagen, zoals kandidaten die op het laatste moment afzeggen na veel werk en inspanning. Of je hebt te maken met hiring managers die wisselende behoeften hebben. Dat vergt geduld en doorzettingsvermogen. Als je die skills hebt dan wordt het echt leuk, want er zijn mooie beloningen te verdienen als recruiter!
- Goed kunnen luisteren - De meeste bedrijven zoeken naar recruiters die ‘een commerciële tijger zijn’ of ‘een extrovert karakter hebben’. Wat mij betreft is 'luisteren' veel en veel belangrijker.
Voorbeeld: als je heel goed bent in luisteren (naar bijvoorbeeld de hiring manager) dan kom jij tot de beste vragen voor een intake gesprek met de kandidaat. Kortom: juist ook als introvert kan je een hele goede headhunter of recruiter worden! - Commercieel ingesteld zijn - Als recruiter ben je 30% van je tijd bezig met onderhandelen. Onderhandelen met de hiring manager of klant over de voorwaarden of over de fee voor jouw diensten. Of over een passend aanbod voor de kandidaat. Je onderhandelt de hele dag over van alles en dus is het handig dat je hier goed in bent of wordt.
- Technologie en trends volgen - Als recruiter anno 2023 is ‘op de hoogte zijn’ van technologieën en tools om recruitment sneller, efficiënter en leuker te maken super belangrijk. Neem maar eens een kijkje bij mijn blog over de handigste recruitment tools.
- Weten hoe LinkedIn werkt - Tegenwoordig zit het grootste gedeelte van de potentiële kandidaten die je wilt benaderen als recruiter of headhunter op LinkedIn. Daarom is het erg belangrijk dat je weet hoe je een goede vacature op LinkedIn plaatst. Ken jij alle mogelijkheden van LinkedIn? Check het in mijn blog Vacature delen op LinkedIn. En krijg direct toegang tot de LinkedIn training actie van Beyond Search om je LinkedIn recruitment skills naar een hoger niveau te tillen.
Is er een opleiding voor recruiters?
Er zijn inmiddels verschillende opleidingen en cursussen beschikbaar voor recruiters. Ik geloof dat je het meest leert door echt praktijkervaring op te doen en je zo alles snel eigen kan maken. Om de allerbeste recruiter te worden, raad ik je aan om hier mijn gratis 5-stappenplan te downloaden waarin je ontdekt hoe jij die die succesvolle recruiter wordt. Succes!
- Recruitment trainingen en gratis recruitment kennis
- Ruim 50 bedrijven gingen je voor
- Netwerk van 5000+ engineers
- Recruitment uitbesteden