Vacature delen op LinkedIn

Waarom zou je budget gebruiken, als het ook gratis kan?

 

Ontdek hoe je makkelijk en snel een vacature op LinkedIn kan plaatsen en delen. Ook deel ik de belangrijkste do’s en don’ts om het maximale uit je vacature post te halen.

 

Of je nou heel ervaren bent met LinkedIn, of nog vrijwel niets weet van dit social media kanaal: dit artikel gaat je sowieso waardevolle inzichten geven om optimaal gebruik te maken van LinkedIn. En om je zichtbaarheid als recruiter of bedrijf te vergroten.

 

 

Gebruik maken van LinkedIn 

 

Ben jij recruiter, HR-medewerker, HR-manager, directeur of manager? Dan is de kans groot dat je wel eens gebruik maakt van LinkedIn voor verschillende doeleinden:

 • Misschien heb vacatures op LinkedIn gedeeld, om zo een breder publiek aan te spreken dan wanneer de vacature alleen intern of op de eigen website gedeeld wordt.
 • Of je wilt binnenkort zo snel mogelijk goede kandidaten gaan werven met persoonlijke in-mails. 
 • Het kan ook zijn dat je overweegt om een vacature op LinkedIn te plaatsen, maar niet weet hoe je dit het beste kunt aanpakken.
 • En misschien vraag je je wel af of het nodig is om allerlei kosten te maken en betaalde LinkedIn vacatures te promoten. Kun je dit niet gewoon gratis doen, met hetzelfde resultaat?

 

Voor we zometeen ingaan op al deze vragen; laten we eerst even beginnen bij de basis.

 

Wat is LinkedIn?

 

LinkedIn is een online netwerk voor professionals. Gebruikers van LinkedIn kunnen door middel van een app, laptop, computer of mobiele webversie toegang krijgen - om daarbij te connecten met bekende en onbekende zakenrelaties en nieuwe relaties. 

Met een account van LinkedIn kun je op zoek gaan naar een stage, een baan of naar zakenrelaties. Daarnaast kun je met een zakelijk account een bedrijfspagina aanmaken, om hiermee een lijst van volgers te creëren, vacatures te plaatsen en meer.

Wie gebruiken LinkedIn vooral voor zakelijke doeleinden? 

 

 • Bedrijfseigenaren van kleine, middelgrote en grote bedrijven
 • Verkopers 
 • Recruiters
 • Werkzoekenden 

 

Wat kost een account op LinkedIn? 

 

Een basis account op LinkedIn is volledig gratis. Hiermee kun je bekenden toevoegen, berichten posten en een beperkt aantal mensen toevoegen per dag.

Daarnaast zijn er verschillende betaalde LinkedIn abonnementen*:

 

 • Career/pro: € 25,- p/maand.
  Dit abonnement is vooral handig voor particulieren die op zoek zijn naar een nieuwe baan. 
 • Recruiter Lite: € 120,- p/maand.  
  Dit abonnement is superhandig voor recruiters, omdat je hiermee bijvoorbeeld meerdere kandidaten een in-mail kan sturen.
 • Pro/Business: € 80,- p/maand.
 • Sales Navigator: € 80,- p/maand.
 • Recruiter Corporate: €1075,- p/maand

(*Actuele prijzen in 2023).

Tip: word een PRO op LinkedIn via de LinkedIn training van Beyond Search.

Welk LinkedIn abonnement past bij mij, als ik kandidaten wil gaan werven?

 

In dit artikel zoomen we in op recruitment, om de opties zo overzichtelijk mogelijk te maken.

Binnen LinkedIn recruitment kun je kiezen voor een tweetal opties: Recruiter Corporate en Recruiter Lite.

Het is echt de moeite waard om hier een goede afweging in te maken. Want er is groot verschil in de prijs die je ervoor betaalt: LinkedIn Recruiter Corporate is bijna 10x zo duur als Recruiter Lite.

Wanneer je vervolgens zoekt naar de verschillen, dan kom je al gauw op een lijst van 50+ voor- en nadelen op LinkedIn. En weet je vaak niet hoe je zo’n afweging goed kunt maken. Want ja, zijn al die 50+ voor- en nadelen relevant?

Nee, niet alle punten uit de vergelijking zijn van grote waarde, als het gaat om kandidaten benaderen, binden en boeien.

 

Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje zodat je een goede vergelijking kunt maken, als je een betaald pakket wilt gaan aanschaffen. 

Voor- en nadelen recruiter-abonnementen op LinkedIn

Functie Recruiter Lite Recruiter corporate 

Toegang Tot 3de graads connectie Iedereen

Aantal in-mails  30 per maand 150 per maand

Spotlights Nee Ja

Integratie ATS Nee  Ja

Meerdere gebruikers mogelijk Nee Ja

Zoekmeldingen 10  50

 

 

Welk LinkedIn-pakket kan ik het beste kiezen als recruiter?

 

Zoals je kunt zien, heb je met het Recruiter Lite pakket dus een stuk minder opties dan bij het Recruiter Corporate pakket op LinkedIn. 

Maar de vraag is of je al deze functies ook echt nodig hebt.

Als interim recruiter, bureau recruiter, ZZP-recruiter of corporate recruiter kun je in principe al heel ver komen met Recruiter Lite. Je kunt namelijk een search aanmaken waarbij je een groot aantal mensen een persoonlijk bericht kunt sturen. En je kan daarnaast ook gratis vacatures plaatsen of vacatures promoten (betaald). 

Met de optie 3de graads connecties benaderen, kun je al heel ver komen. Maar dan moet je er wel vanuit gaan dat je 1 lastig in te vullen vacature per maand hebt. Want met dit account kun je maximaal 30 in-mails per maand sturen.
De kans op het werven van 1 goede schaarse kandidaat, met 30 in-mails per maand, kan voldoende zijn. Zeker als je een expert status hebt opgebouwd als recruiter.

Tip:

Check meteen of jij die expert status hebt - of hoe je die kunt creëren - met dit 5-stappenplan!

 

En als je nou meer dan 1 urgente vacature hebt?

Stel dat je meer dan 1 lastig in te vullen vacature hebt per maand. Bijvoorbeeld: een vacature voor een projectmanager, een IT vacature, een mechanical engineer of een andere technische vacature. (Kortom: de schaarse profielen). Gaat dit dan lukken in de huidige markt, met het tekort aan technisch personeel en met maximaal 30 in-mails per maand? 

 

Als je een interim recruiter bent die regelmatig kandidaten uit eigen netwerk werft - omdat je een expert status hebt opgebouwd - dan heb je waarschijnlijk wel genoeg aan het Recruiter Lite account van LinkedIn.

Maar wanneer je als (beginnend) corporate recruiter druk bezig bent met een merknaam opbouwen - en ook nog schaarse kandidaten wil gaan werven - dan past het Corporate Recruiter account van LinkedIn waarschijnlijk veel beter bij jou/jullie. Voornamelijk als je met meerdere recruiters samenwerkt om vacatures in te vullen.

Waarom een Corporate Recruiter abonnement op LinkedIn?

 

Als jij voor bedrijf X bezig bent om recruitment professioneel neer te zetten en uit te voeren, dan is de kans groot dat je de kandidaten ook ergens wilt gaan opslaan. Zodat iedereen die jouw werk (af en toe) overneemt met gemak de recruitment-taken kan opvolgen en monitoren. Zonder ingewikkeld gedoe en gezoek. 


Bovendien kan je het LinkedIn Recruiter account ook gelijk koppelen aan een ATS-systeem (Applicant Tracking System), waarin je alle kandidaten opslaat. En je kunt goed bijhouden wat de resultaten van je campagnes zijn.

 

Conclusie: 

 

Kies dus vooral een account op LinkedIn dat bij jou/jullie ambitie en groeifase past. En probeer vooral te starten met een '30 dagen gratis premium account voor recruiter (Lite)'.

Op die manier kun je alvast een beetje spelen met een groot aantal opties. En zo raak je bekend met LinkedIn en het plaatsen van vacatures op LinkedIn.

 

Pro-tip: dít verschil vind ik heel belangrijk!

Eén van de grootste verschillen tussen een Recruiter Lite account en een Corporate Recruiter account op LinkedIn, vind ik de functie spotlight en de functie van meer dan 30+ in-mails sturen.

De eerste functie zal ik nog even toelichten:

 

Tool recruiter spotlight:

 

Spotlight is een handige tool op LinkedIn waar je nog gerichter mee kan zoeken. Deze tool kun je trouwens alleen gebruiken als je het LinkedIn abonnement Recruiter Corporate hebt gekozen.

 

Wat kun je ermee?

Met de spotlight tool kun je op verschillende manieren extra inzicht krijgen in de kandidaten-doelgroep, om daarmee je kans te vergroten.

 

De verschillende spotlight varianten: 

 

Beschikbaarheid voor een baan

Hiermee kun je direct zien, welke kandidaten ‘’open to work‘’ zijn of staan, en dus benaderbaar zijn.

Zodra je de spotlight tool aan zet wanneer je op zoek gaat naar een kandidaat, dan zou ik deze optie als eerst gebruiken om te zoeken naar goede kandidaten. Dit soort kandidaten reageert sneller op berichten en is vaak ook blij om een bericht te krijgen.

 

Grote kans op reactie 

Dit zijn de kandidaten die waarschijnlijk zullen reageren als je een in-mail stuurt. LinkedIn haalt met deze optie de kandidaten eruit die affiniteit hebben met het bedrijf waar je voor werkt. Dit weet LinkedIn omdat de kandidaten een bericht hebben geliked, de bedrijfspagina volgen, etc.

 

Eerdere sollicitanten 

Hier zie je kandidaten die al eerder op een vacature hebben gereageerd. De kans is hierdoor vrij groot dat ze nogmaals interesse zullen tonen in een vacature.

 

Conclusie: 

Met de spotlight tool kun je vooral doelgericht kandidaten in-mails gaan sturen. Om ze te motiveren om te solliciteren of een gesprek aan te gaan met jou als recruiter of hiring manager. Dit is ontzettend handig als je in een korte tijd veel resultaat wilt behalen en reacties van kandidaten wilt verzamelen.

Vacature plaatsen en promoten op LinkedIn 

Nu je een keuze hebt gemaakt uit 1 van de LinkedIn pakketten, wil je misschien een vacature plaatsen op LinkedIn.

Hoe pak je dat aan? Een aantal praktische tips:

Stap 1:
Schrijf een goede vacaturetekst

Hier vind je een handig template om je vacature voor LinkedIn te schrijven. Helemaal gratis.

Stap 2:
Maak een keuze tussen een gratis vacature en een betaalde vacature plaatsen op LinkedIn

Kies je voor een basis-vacature op LinkedIn en dus gratis vacature? Of kies je voor een betaalde vacature ('vacature promoten') op LinkedIn?

Het posten van een gratis/basis vacature op LinkedIn, is in veel gevallen onvoldoende om een groot bereik te creëren. Met het posten van de basis vacature, is de tekst alleen zichtbaar in je/jullie huidige netwerk. Voor een stage-vacature kan dit voldoende zijn. Maar wanneer je gekwalificeerd personeel wilt aantrekken, dan kan je beter kiezen voor ‘vacature promoten’ met een dag-budget. Hierbij kun je starten met 15 euro per dag, om vervolgens op te schalen als er onvoldoende reacties uit de promotie komen.

Heeft een gratis vacature posten op LinkedIn nut?

Wanneer je een groot bereik hebt op LinkedIn, met meer dan 5000+ relevante connecties, dan kun je een basis-vacature plaatsen - mits je een aantal maanden de tijd hebt om de positie in te vullen. Het is daarbij verstandig om organisch goed zichtbaar te worden voor kandidaten/je doelgroep.

Tip:
Met dit handige gratis 5-stappenplan kun je hiermee aan de slag.

Ook is een sterke vacaturetekst heel waardevol als je op LinkedIn een gratis of betaalde vacature wilt posten of promoten. Hiermee krijg je veel betere/ kwalitatieve reacties.

Tip:
Bekijk de gratis vacature template.

 

Alle do’s en dont’s voor LinkedIn op een rij

 

Hierbij alle do’s en don’ts voor LinkedIn kort op een rij:

 

Don’t 1

Direct een betaald abonnement nemen

Probeer altijd een gratis 30 dagen abonnement uit voor Recruiter Lite. Zodat je kunt kijken welke functies je echt gebruikt enof je het echt nodig hebt.

 

Don’t 2

In-mails sturen die niet persoonlijk zijn

Zorg dat je altijd een persoonlijk berichtje achterlaat bij de kandidaat die je wilt gaan werven.

 

Do 1

Sterke tekst

Schrijf eerst en sterke vacaturetekst en plaats hem dan pas (betaald) op LinkedIn. Hierbij een link naar een gratis vacature template.

 

Do 2

Trial & error

Check regelmatig of je voldoende reacties krijgt en of de titel nog wel passend is bij hetgeen je zoekt/jullie zoeken.

Lees vooral nog even mijn blog over recruitment tools. Hier ga ik dieper in op de titels en woorden die je kunt gebruiken.

 

Do 3

Geef meer, eis minder

Zorg dat je lijstje van eisen in de vacaturetekst altijd korter is dan je arbeidsvoorwaarden-lijstje.

 

Do 4

Werk aan je expert-status als recruiter

Zorg dat potentiële kandidaten jou ook echt serieus nemen als recruiter. Dit kun je doen door het 5-stappenplan te downloaden.

Do 5

Word een PRO op LinkedIn via de LinkedIn training van Beyond Search
Meer leads, meer goede kandidaten en meer plaatsingen met LinkedIn? Ontvang
direct toegang tot mijn LinkedIn training en leer al mijn technieken in 7 stappen! Ik deel alles wat ik in de afgelopen 8 jaar heb geleerd.

Heb je nog vragen over de beste LinkedIn strategie voor jouw situatie? Of andere vragen recruitment? Beyond Search denkt graag met je mee.

Tip: Krijg direct toegang tot de LinkedIn training actie van Beyond Search om je LinkedIn recruitment skills naar een hoger niveau te tillen.

Toegang tot LinkedIn training