Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen al die titels?
En maakt het überhaupt wel wat uit...?
Tekenaars worden constant gezocht door technische bedrijven. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een technisch tekenaar, een mechanical engineer, een tekenaar, 3D tekenaar en alle andere mogelijke benamingen? Kun je de termen gewoon allemaal door elkaar gebruiken in je vacature tekst? Of zijn er functietitels die direct meer sollicitanten opleveren?
In dit artikel ontdek je welke type ‘tekenaars’ er allemaal zijn en wat het verschil is tussen al deze veel gebruikt benamingen. Zodat je je nooit meer hoeft af te vragen of je wel de juiste titel gebruikt. Super handig om in het oerwoud van vacatures wel de juiste kandidaten aan te trekken met je titel. Een paar minuten werk, waar je veel resultaat uit kunt halen.
Vraag je je trouwens nog af of het echt nodig is om je druk te maken over de titel? Lees dan vooral mijn blog tekort technisch personeel.
Oke even terug naar de basis: wat is een tekenaar?
Wat is een tekenaar?
Een tekenaar is natuurlijk een breed begrip. Hij of zij kan een kunstenaar zijn, maar ook een technisch tekenaar die producten uittekent. Die laatste is het type tekenaar waar we het vandaag over gaan hebben. Zo’n getekend product kan overigens variëren van heel klein en eenvoudig, tot heel complex. Hierbij kun je denken aan een schroef of een elektrische tandenborstel, tot zelfs aan hele machines en robots om medische ingrepen mee uit te voeren.
Binnen de techniek en engineering wordt het woordje ‘tekenaar’ vaak heel makkelijk gebruikt als standaard benaming. Iedereen in het vak weet dan dat je het hebt over iemand die bijvoorbeeld een bouwkundige achtergrond heeft, of bijvoorbeeld WTB en elektrotechniek - en niet over een kunstenaar. Maar zelfs binnen de engineering zijn er vervolgens verschillende branches en specialismen (niches) te onderscheiden. Zo kun je een engineer of tekenaar zijn in de glastuinbouw, machinebouw, industrie, civiele techniek, staalbouw, robotica, medical devices, aerospace, automotive of consumentenproducten. En zo zijn er nog veel meer branches en komen er steeds meer uitvindingen en branches bij.
Dit betekent dus ook dat als je simpelweg op Indeed plaatst ‘tekenaar gezocht', er kandidaten op af kunnen komen uit talloze verschillende branches. Dat is niet handig.
Wanneer gebruik je dan gewoon de titel: (technisch) tekenaar gezocht?
Het woord ‘tekenaar’ wordt dus heel vaak gebruikt. Het is een algemeen woord dat door veel bedrijven nog wel eens door elkaar wordt gehaald, net als de internationale titel ‘engineer’ of mechanical engineer’ . Maar zoals je weet, zit er dus best wat verschil in. Want een tekenaar die technische tekeningen maakt houdt zich over het algemeen voornamelijk bezig met het tekenen van bestaande concepten, met de richtlijnen van bijvoorbeeld een R&D engineer.
Maar...:
- Een tekenaar houdt zich (afhankelijk van de omvang van je bedrijf) bijvoorbeeld ook bezig met tekeningen die direct door de productie worden overgenomen en worden vertaald naar een maakbaar product. Hierbij kan de tekenaar ook nog aanwijzingen geven om het productieproces te verbeteren. Tekenaars werken vaak met programma’s zoals Autocad 2D & 3D , Solidworks en Microstation.
- Bij de wat grotere bedrijven en het MKB wordt veelal een proces engineer ingezet of een quality (kwaliteits) engineer als het gaat om proces verbetering. Dat is dan dus geen taak meer van de tekenaar.
- Een tekenaar bij een groot bedrijf als ASML kan zich bijvoorbeeld vooral richten op het tekenen van standaard ontwerpen, keer op keer op keer.
- Terwijl de tekenaar bij een start-up of scale-up misschien zelfs nieuwe ontwerpen bedenkt en optimaliseert.
Kortom: met de titel ‘tekenaar’ trek je een heel breed publiek aan. Qua ervaring, maar ook qua branche. Daarbij heeft de bedrijfsgrootte dus ook nog eens veel invloed op de inhoud van de functie. De werkzaamheden van een tekenaar bij een bedrijf als Philips zijn dus veel meer gefocust op ‘alleen tekenen’ dan de werkzaamheden van een tekenaar binnen een start-up.
Tip: gebruik de titel ‘tekenaar’ alleen als dit ook echt de hoofdtaak is binnen het functieprofiel.
Bouwkundige tekenaars: wanneer kies je voor 'bouwkundig tekenaar gezocht'?
Eigenlijk zegt het woord ‘bouwkundig’ al waar het over gaat in de titel. En dit is binnen de bouwkunde of utiliteit best heel handig als je enkel bouwkundige tekenaars wilt gaan aantrekken. De kandidaat weet dan direct in welk vakgebied hij of zij solliciteert en daar zit natuurlijk best een voordeel in. Je filtert de kandidaten er bij voorbaat uit, die liever heel iets anders maken.
Als bouwkundig tekenaar hou je je veelal bezig met het tekenen van huizen en gebouwen. Nu worden de termen architect en ontwerper ook nog wel eens verward met bouwkundig tekenaar. Logisch, want tegenwoordig zijn er ook bouwkundig tekenaars die het ontwerp van A tot Z op zich nemen. Maar ben je dus op zoek naar iemand die tekeningen kan maken, met een bouwkundige inslag en het liefst een bouwkundige achtergrond? Dan is 'bouwkundig tekenaar' de meest passende titel.
Tip: wil je een bouwkundig tekenaar aantrekken? Kies dan voor deze titel in plaats van ‘architect' of 'ontwerper’. Hier komen toch vaak net meer kandidaten op af.
Wordt er ook gezocht op '3D tekenaar' in mijn doelgroep?
Als je op zoek bent naar een tekenaar die bij jullie gaat werken met een 3D tekenpakket, dan is ’3D Tekenaar’ een prima titel om te gebruiken. Op die manier filter je vaak sneller de kandidaten eruit die niet ervaren zijn met dit tekenpakket en krijg je eerder de kandidaten die je wil aantrekken.
Let op: dit werk alleen als er heel veel aanbod is aan kandidaten.
Maar... op dit moment is er een enorme schaarste als het gaat om sollicitanten en kandidaten binnen de techniek en engineering. Dus kun je soms beter iets minder selectief zijn in je titel. Want uit deze titel kun je al aflezen dat je iemand zoekt die precies met 3D kan werken. Terwijl een 2D tekenaar soms ook al heel snel overweg met een 3D tekenpakket. En iemand die met Solidworks weet om te gaan, zal Autocad 3D vaak ook best snel oppakken. Door gebruik te maken van deze titel, zul je dus een veel kleiner publiek aanspreken. Als dat je wens is, dan kan dit een bruikbare titel zijn en anders zou ik ‘3D’ vooral weg laten.
Hoe zit dat dan met Inventor (overkoepelende naam), Autocad of CAD (afkorting) tekenaar?
Wordt daar wel vaak naar gezocht door mijn ideale kandidaat?
Een Autocad tekenaar is een bekende term binnen de techniek. En als je deze combinatie intoetst op Indeed komen er 100+ vacatures naar boven van bedrijven die op zoek zijn naar een MBO- of HBO-werktuigbouwkunde afgestudeerde techneut. Een Autocad tekenaar, is een term die vooral door de bouwkundige branche wordt ingezet, in de utiliteit en in de glastuinbouw.
Tip: als je je als start-up, scale-up of innovatief MKB-bedrijf echt wil onderscheiden en je bent op zoek naar een Autocad tekenaar, dan is het dus of verstandig om een knallende vacature tekst te schrijven. Eentje die eruit springt bij je doelgroep. Anders heb je kans dat je ideale kandidaat jullie vacature niet eens ziet staan. En dat zou superzonde zijn!
Check onze gratis vacature template waarmee je Autocad tekenaars gaat aantrekken!
Ook een Sketchup tekenaar wordt regelmatig gezocht
Een Sketch up of Vector works tekenaar wordt ook vooral heel vaak gezocht door bedrijven die op zoek zijn naar een bouwkundige tekenaar. Iemand die zich bezig gaat houden met het ontwerpen of tekenen van gebouwen en huizen. Maar ook interieurbedrijven kiezen vaak voor deze titel. Op zich een prima koptekst voor studenten die na hun studie op zoek zijn naar een eerste baan waarin ze hun opgedane stage-ervaring of werkervaring kunnen inzetten. En als je op zoek bent naar iemand die slechts tekeningen gaat maken in dit programma, dan is dit een handige titel. Dit zelfde geldt voor Revit Modelleur en Revit tekenaar. Ook dit zijn programma’s waar tekenaars met een bouwkundige achtergrond vaak mee werken, waardoor ze hun ervaring herkennen in de titel.
Maar... als je wederom een engineer of tekenaar wilt gaan aantrekken die meer leuke taken gaat doen, dán wil je misschien iets creatiever zijn dan de buurman.
Bekijk de gratis vacature template waarmee je Sketchup tekenaars kunt aantrekken!
Wat doet een Tekla tekenaar precies en waarom wordt hier vaak op gezocht?
Een Tekla tekenaar is veelal een engineer of tekenaar binnen de bouw of staalbouw, of in de maritieme sector. Met het programma 'Tekla Structures’ kunnen technische tekenaars 3D modellen ontwikkelen, die tegelijkertijd productie klaar kunnen worden gemaakt. Er zijn een stuk minder tekenaars te vinden die met dit programma overweg kunnen, ten opzichte van Solidworks & Autocad tekenaars. Maar vaak levert de titel Tekla tekenaar wel sneller de juiste kandidaten op, dan wanneer je enkel ‘tekenaar’ gebruikt, terwijl je een ervaren Tekla tekenaar zoekt. Want het is vaak iets uitdagender om met dit programma te werken en het wordt maar in een paar branches actief gebruikt.
Tip: is het een must dat de tekenaar met Tekla overweg kan? Zorg dan dat je Tekla in de titel vermeld om meer goeie kandidaten binnen te krijgen
Gebruik de gratis vacature template waarmee je Tekla tekenaars kan aantrekken!
Solidworks tekenaar gezocht!
Over het algemeen is Solidworks of Solid edge een programma dat vaker door industriële productontwerpers, ontwerpbureaus en medische tech-bedrijven wordt gebruikt. Het zijn vaak de tekenaars en engineers met een wat creatievere achtergrond. En bijvoorbeeld als R&D engineer of afgestudeerde engineers en universitair opgeleide techneuten gewend zijn om met dit programma te werken. Ook de start-ups en scale-ups zijn vaker bekend met Solidworks en Solid edge, dan de grotere machinebouw bedrijven. Vaak herkennen dit type tekenaars en engineers dus ook direct wat voor type bedrijf hierachter zit, als ze zo’n titel voorbij zien komen.
Zet deze gratis vacature template in waarmee je Solidworks tekenaars gaat aantrekken!
E-plan tekenaar gezocht
Een E-plan tekenaar zit vooral in de elektrotechnische hoek. Als je behoefte hebt aan iemand die de elektrische schema’s gaat tekenen voor jullie producten, tools, of machines dan is E-plan een bekende term onder E-engineers. Net als bij Tekla tekenaars, zie je vaak dat er een stuk minder E-plan tekenaars te vinden zijn. Je zult gemakkelijker een Solidworks tekenaar aantrekken dan een E-engineer. Maar als je specifiek op zoek bent naar iemand de met dit programma overweg kan dan is dit een prima titel om te gebruiken.
Vul onze gratis vacature template in waarmee je E-plan tekenaars kunt gaan aantrekken!
Tekenaar of tekenaar constructeur machinebouw ?
Deze titel kom je misschien nog wel het meest tegen, als je als tekenaar, engineer of constructeur online op zoek gaat naar een nieuwe baan. Waar een tekenaar vooral 2D of 3D tekent, is een constructeur een soort tekenaar die daarbij vaak ook erg goed is in het maken van o.a. sterkte berekeningen en andere ingewikkelde calculaties - om een volledig apparaat of machine te ontwerpen. Een constructeur kan vaak een machine van A tot Z ontwikkelen (voornamelijk de mechanische kant). En dus is een constructeur vaak ook net iets hoger opgeleid. Ook zijn constructeurs vaak echte machinebouwers, die je vooral kunt vinden met een opleiding HTS of MTS of HBO Werktuigbouwkunde.
Bekijk de gratis vacature template waarmee je tekenaars en constructeurs kunt gaan aantrekken.
Er is trouwens nog iets dat veel belangrijker is dan de juiste titel
Nu je hebt ontdekt welke type tekenaars er zijn, wil ik je graag nog iets meegeven. Wanneer je op zoek gaat naar een tekenaar kan een titel kiezen soms verwarrend zijn. Maar wanneer je als innovatief bedrijf (recruiter HR manager/ medewerker of directeur) een tekenaar wilt aantrekken, dan is het voornamelijk belangrijk dat je naast een herkenbare titel altijd zorgt dat je gehele tekst is afgestemd op het ‘type persoon’ dat je wilt gaan aantrekken. Want uiteindelijk zal de titel er toe leiden dat je ideale kandidaat jou online kan vinden. Maar aansluitend gaat de inhoud van je vacaturetekst ervoor zorgen dat de kandidaat ook daadwerkelijk op de solliciteer-knop drukt. Het schrijven van een wervende tekst kan soms best even puzzelen zijn. Dus hier nog even een handig stappenplan!
Stappenplan vacaturetekst 'tekenaar gezocht' schrijven
Voordat je een titel gaat kiezen, stel jezelf de volgende vragen:
1. Ben ik op zoek naar een specifieke skill of naar een type persoon?
Als het antwoord ‘type persoon’ is, dan wil je misschien wel een titel die net iets meer uitstraling heeft dan ‘autocad tekenaar’ of ‘technische tekenaar’. Je ontdekt bij het testen van diverse titels wat voor een effect dit kan hebben op de resultaten.
Ik heb zelf ruim 2000 + vacatures geschreven en gepost, waarbij ik ontdekt heb wat absoluut niet werkt tot wat mega goed werkt!
Download hier het vacature template dat altijd werkt.
2. Is de kandidaat die ik zoek schaars?
Zorg dan dat je titel een breed publiek aanspreekt en kies dan bijvoorbeeld liever voor ‘creatieve tekenaar’ dan voor ‘CAD tekenaar’.
3. Is de invulling van de vacature NIET super dringend en heb je pas over een paar maanden iemand nodig?
Dan kan je best wat specifieker zijn en bijvoorbeeld ‘bouwkundig tekenaar gezocht’ gebruiken.
4. Werken jullie veel internationaal?
Kies dan liever voor 'engineer', daarmee trek je ook veel sneller internationale kandidaten aan.
5. Gaat iemand alleen maar tekenen?
Als het antwoord NEE is (vaak het geval bij start-ups, scale-ups en het MKB) dan wil je misschien wel een heel andere titel gebruiken. Misschien is R&D engineer voor jullie specifieke vacature wel veel wervender dan tekenaar. Of ben je eigenlijk op zoek naar een projectleider in spé, die ook nog een beetje wil tekenen.
Kortom: alleen de titel is niet genoeg. Wil je je kandidaten echt zover krijgen dat ze bij jullie solliciteren? Ga dan ook aan de slag met een goede tekst.
Hulp nodig bij je recruitment?
Wij bij Beyond Search hebben al veel bedrijven (50+ ) mogen helpen om recruitment voortaan professioneel aan te pakken. Dit kun je doen door alles van A-Z bij ons uit te besteden. Scheelt je een hoop recruitment zorgen. Maar speciaal voor start-ups, scale-ups en het MKB -waarin je graag zelf een vaste recruiter in dienst hebt - hebben we een heel tof product ontwikkelt.
Wil je hier meer over weten? Laat dan je gegevens achter en we nemen graag contact met je op.
Waarom is recruitment belangrijk?
De markt gaat de komende tijd nog niet veranderen als het gaat om schaars (technisch) personeel. Door de vergrijzing en door tekort aan technisch opgeleiden (lees mijn blog over technisch personeels tekort) kampen veel bedrijven met tekort aan goede technische mensen. Hoe langer je wacht met nadenken over deze doelgroep, hun behoeften, manieren om het recruitment-proces te verbeteren - des te vaker je concurrent wegloopt met kandidaten die eigenlijk juist heel goed bij jullie passen. Dat is ontzettend zonde, want eigenlijk hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Je moet alleen net even weten aan welke knoppen je kan draaien.
Is Beyond Search dan een marketingbureau?
Wij zijn een consultancy bureau in de recruitment van technisch personeel. Door onze ervaring in de tech recruiting, zowel interim als als wervingsbureau, zijn wij sterk in het gehele recruitment in engineering proces van A-Z. En we zijn compleet op de hoogte van de nieuwste recruitment tools, job kanalen en headhunting in’s en outs, om jullie recruitment voortaan professioneel aan te pakken. Bovendien bieden wij een unieke training aan, om je recruitment voortaan zelf professioneel aan te pakken. Aan jullie de keuze, wat het beste past bij de groeiplannen.
Waarvoor kun je bij Beyond Search terecht?
- Recruitment trainingen en gratis recruitment kennis
- Ruim 50 bedrijven gingen je voor
- Netwerk van 5000+ engineers
- Word zelf een expert in het werven van unicorns, wij leren je hoe!