Tekenaar gezocht en nu ?

Ontdek met welke titel jouw ideale kandidaat aanspreekt

Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen al die titels?
en, maakt het überhaupt wel wat uit...

 

Tekenaars worden constant gezocht door technische bedrijven. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een technisch tekenaar, een mechanical engineer, een tekenaar, 3D tekenaar en alle andere mogelijke benamingen? Kun je de termen gewoon allemaal door elkaar gebruiken in je vacature tekst of zijn er titels die direct meer sollicitanten opleveren?

 

In dit artikel ontdek je welke type ‘’ tekenaars’’ er allemaal zijn en wat het verschil is tussen al deze veel gebruikt benamingen. Zodat je je nooit meer hoeft af te vragen of je wel de juiste titel gebruikt. Super handig om in het oerwoud van vacatures,  wel de juiste kandidaten aan te trekken met je titel. Een paar minuten werk, waar je veel resultaat uit kunt halen.

Vraag je je trouwens nog af of het echt nodig is om je druk te maken over de titel? Lees dan vooral mijn blog tekort technisch personeel


Oke even terug naar de basis , wat is een tekenaar.

 

Wat is een tekenaar?

 

Een tekenaar tekent iets en dus kan dit een creatief kunst werk zijn, maar ook een tekening waar een product uit ontstaat. Dat is het type tekenaar waar we het vandaag over gaan hebben. Zo’n getekend product kan overigens heel klein zijn eenvoudig, tot heel complex. Hierbij kun je denken aan een schroef of een elektrische tandenborstel, tot zelfs aan hele machines en robots op medische ingrepen uit te voeren. Binnen de techniek en engineering wordt het woordje ‘’ tekenaar ‘’ vaak heel makkelijk gebruikt als standaard benaming. Iedereen in het vak, weet dan dat je het hebt over iemand die bijvoorbeeld een bouwkundige achtergrond heeft of bijvoorbeeld WTB en elektrotechniek en niet over een kunstenaar. Maar zelfs binnen de engineering zijn er vervolgens verschillende branches en specialismen te onderscheiden, ook wel niches genoemd. Zo kun je een engineer of tekenaar zijn in de uitliet, glas tuin bouw, machine bouw, Industrie, civiele techniek, staalbouw, robotica, medical devices, aerospace, automotive, consumentenproducten en zo zijn er nog veel meer branches en komen er steeds meer uitvindingen en branches bij.

Dit betekent dan dus ook, dat als je simpelweg op indeed plaatst ‘’ tekenaar gezocht’’ , er kandidaten op af kunnen komen uit talloze branches.

Wanneer gebruik je dan gewoon de titel ( technisch) tekenaar gezocht? 

Het woord ‘’ tekenaar’’ wordt dus heel vaak gebruikt, het is een algemeen woord die door veel bedrijven nog wel is door elkaar wordt gehaald net als de internationale titel ‘’ engineer’’ of mechanical engineer’’ . Maar zoals je nu weet, zit er dus best wat verschil in, want een tekenaar die technische tekeningen maakt houdt zich over het algemeen voornamelijk bezig met het tekenen van bestaande concepten, met de richtlijnen van bijvoorbeeld een R&D engineer. Een tekenaar houdt zich ( afhankelijk van de omvang van je bedrijf) bijvoorbeeld ook bezig met tekeningen die direct door de productie worden overgenomen en vertaald naar een maakbaar product. Hierbij kan de tekenaar ook nog aanwijzingen geven om het productie proces vervolgens te verbeteren. Tekenaars werken vaak met programma’s als Autocad 2D & 3D , Solidworks en Microstation.

Bij de wat grotere bedrijven en het MKB wordt veelal een proces engineer ingezet of een quality ( kwaliteits) engineer als het gaat om proces verbetering. Dat is dan dus geen taak meer van de tekenaar. Een tekenaar bij een groot bedrijf als ASML kan zich bijvoorbeeld vooral richten op het tekenen van standaard ontwerpen, keer op keer op keer. Terwijl hij of zij bij een start up of scale up, misschien zelfs nieuwe ontwerpen bedenkt en optimaliseert. Kortom; met de titel ‘’ tekenaar’’ trek je een heel breed publiek aan, qua ervaring, maar ook qua branche. Daarbij heeft de bedrijfsgrootte dus ook nog eens , veel invloed op de inhoud van de functie.  De werkzaamheden van een tekenaar bij een Philips zijn dus veel meer gefocust op ‘’ alleen tekenen’’, dan de werkzaamheden van een tekenaar binnen een start up. 

Tip: Gebruik de titel ‘’ tekenaar’ alleen, als dit ook echt de hoofdtaak is binnen het functieprofiel.

Ben je als start up, scale up of MKB actief in de medical devices, consumenten producten, robotica of de agrarische sector en glas tuinbouw? Scroll dan verder naar en ontdek hoe je in 5 stappen een titel kiest.

Bouwkundige tekenaars

Wanneer kies je voor bouwkundig tekenaar gezocht? 

 

Eigenlijk zegt het woord ‘’ bouwkundig’’ al waar het over gaat in de titel en dit is binnen de bouwkunde/ utiliteit  best heel handig als je enkel bouwkundige tekenaars wilt gaan aantrekken. De kandidaat weet dan direct in welk vakgebied hij of zij solliciteert en daar zit natuurlijk best een voordeel in.  Je filtert de kandidaten er bij voorbaat uit, die liever heel iets anders maken. Als bouwkundig tekenaar hou je je veelal bezig met het tekenen van huizen en gebouwen. Nu wordt de term architect en ontwerper ook nog wel is verward met bouwkundig tekenaar. Logisch, want tegenwoordig zijn er ook bouwkundig tekenaars die het ontwerp van A-Z op zich nemen. Maar ben je dus op zoek naar iemand die tekeningen kan maken, met een bouwkundige inslag en het liefst een bouwkundige achtergrond? Dan is bouwkundig tekenaar de meest passende titel.

 

Tip; Wil je een bouwkundig tekenaar aantrekken, kies dan voor deze titel in plaats van ‘’ architect of ontwerper’’. Hier komen toch vaak net meer kandidaten op af.

 

Wordt er ook wel is gezocht op 3D tekenaar onder mijn doelgroep?

 

Als je op zoek bent naar een tekenaar die bij jullie gaat werken met een 3D tekenpakket, dan is ‘’3D Tekenaar’’ een prima titel om te gebruiken.
Op die manier filter je vaak sneller de kandidaten eruit die niet ervaren zijn met dit teken pakket en krijg je eerder de kandidaten die je wil aantrekken.
Let op; Dit werk alleen als er heel veel aanbod is aan kandidaten.

Op dit moment is er een enorme schaarste als het gaat om sollicitanten en kandidaten binnen de techniek en engineering. Dus, kun je soms beter iets minder selectief zijn in je titel. Want uit deze titel kun je al aflezen, dat je iemand zoekt die precies met 3D kan werken.  Terwijl een 2D tekenaar soms ook al heel snel overweg met een 3D teken pakket en iemand die met Solidworks weet om te gaan, zal Autocad 3D vaak ook best snel oppakken. Door gebruik te maken van deze titel, zul je dus een veel kleiner publiek aanspreken. Als dat je wens is, dan kan dit een bruikbare titel zijn en anders zou ik ‘’3D’’ vooral weg laten.

 

Hoe zit dat dan met Inventor ( overkoepelende naam) , Autocad of CAD  (afkorting) tekenaar wordt daar wel vaak naar gezocht door mijn ideale kandidaat?

 

Een Autocad tekenaar is een bekende term binnen de techniek. En als je deze combinatie intoetst op Indeed komen er 100+ vacatures naar boven van bedrijven die op zoek zijn naar een MBO of HBO – werktuigbouwkunde afgestudeerde techneut. Een autocad tekenaar, is een term die vooral door de bouwkundige branche wordt ingezet, in de utiliteit en in de glastuinbouw. 

 

Tip: Als je je als start up, scale up of innovatief MKB bedrijf echt wil onderscheiden en je bent op zoek naar een Autocad tekenaar, dan is het dus of verstandig om een knallende vacature tekst te schrijven die er uit springt onder je doelgroep. Anders heb je kans, dat je ideale kandidaat jullie vacature niet eens ziet staan en dat zou super zonde zijn! 

 

Hier een gratis vacature template waarmee je Autocad tekenaars kunt gaan aantrekken.

Ook een Sketchup tekenaar wordt regelmatig gezocht

Een Sketch up of Vector works tekenaar wordt ook vooral heel vaak gezocht door bedrijven die op zoek zijn naar een bouwkundige tekenaar. Iemand die zich bezig gaat houden met het ontwerpen of tekenen van gebouwen en huizen, maar ook interieur bedrijven kiezen vaak voor deze titel. Op zich een prima koptekst voor studenten die na hun studie op zoek zijn naar een eerste baan waarin ze hun opgedane ‘’ stage’’ ervaring of werkervaring kunnen inzetten. En als je op zoek bent naar iemand die slechts tekeningen gaat maken in dit programma, dan is dit een handige titel. Dit zelfde geldt voor Revit Modelleur en Revit tekenaar. Ook dit zijn programma’s waar tekenaars met een bouwkundige achtergrond vaak mee werken, waardoor ze hun ervaring herkennen in de titel. Maar als je wederom een engineer/ tekenaar wilt gaan aantrekken die meer leuke taken gaat doen, dan wil je misschien iets creatiever zijn dan de buurman. 

 

Hier een gratis vacature template waarmee je Sketchup tekenaars kunt gaan aantrekken.

 

Wat doet een Tekla tekenaar precies en waarom wordt hier vaak op gezocht

Een Tekla tekenaar is veelal een engineer of tekenaar binnen de bouw of staalbouw of in de maritieme sector. Met het programma’’ Tekla Structures’’ kunnen technische tekenaars 3D modellen ontwikkelen, die tegelijkertijd productie klaar kunnen worden gemaakt. Er zijn een stuk minder tekenaars te vinden die met dit programma overweg kunnen, ten opzichte van Solidworks & Autocad tekenaars. Maar vaak levert de titel tekla tekenaar wel sneller de juiste kandidaten op, dan wanneer je enkel ‘’ tekenaar’’ gebruikt, terwijl je een ervaren tekla tekenaar zoekt. Want het is vaak iets uitdagender om met dit programma werken en het wordt maar in een paar branches actief gebruikt.

 

Tip: Is het een must dat de tekenaar met Tekla overweg kan? Zorg dan dat je Tekla in de titel vermeld om meer goeie kandidaten binnen te krijgen

 

Hier een gratis vacature template waarmee je Tekla tekenaars kunt gaan aantrekken.

Solidworks tekenaar gezocht!

 

Over het algemeen is Solidworks/ Solid edge een programma die vaker door industriële product ontwerpers , ontwerpbureaus en medische tech bedrijven wordt gebruikt. Het zijn vaak de tekenaars en engineers met een wat creatievere achtergrond en bijvoorbeeld als R&D engineer of afgestudeerde engineers en universitair opgeleide techneuten,  gewend zijn om met dit programma te werken. Ook de startups en scale ups zijn vaker bekend met solidworks en solid edge, dan de grotere machinebouw bedrijven. Vaak herkennen dit type tekenaars en engineers dus ook direct wat voor type bedrijf hierachter zit, als ze zo’n titel voorbij zien komen. 

 

Hier een gratis vacature template waarmee je Solidworks tekenaars kunt gaan aantrekken.

 

 

E-plan tekenaar gezocht

 

Een E-plan tekenaar zit vooral in de elektrotechnische hoek. Als je behoefte hebt aan iemand die de elektrische schema’s gaat tekenen voor jullie producten, tools, of machines dan is E-plan een bekende term onder E-engineers.Net als bij Tekla tekenaars, zie je vaak dat er een stuk minder E-plan tekenaars te vinden zijn. Je zult gemakkelijker een Solidworks tekenaar aantrekken dan een E-engineer- maar als je specifiek op zoek bent naar iemand de met dit programma overweg kan dan is dit een prima titel om te gebruiken.

 

 

Hier een gratis vacature template waarmee je E-plan tekenaars kunt gaan aantrekken.

 

 

Tekenaar of tekenaar constructeur machinebouw ?

 

Deze titel kom je misschien nog wel het meest tegen, als je als tekenaar of engineer/ constructeur online op zoek gaat naar een nieuwe baan. Waar een tekenaar vooral 2D of 3D tekent, is een constructeur een soort tekenaar die daarbij vaak ook erg goed is in het maken van bijvoorbeeld sterkte berekeningen en andere ingewikkelde calculaties om een volledig apparaat of machine te ontwerpen. Een constructeur kan vaak een machine van A-Z ontwikkelen ( voornamelijk de mechanische kant ) en dus is een constructeur vaak ook net iets hoger opgeleid. Ook zijn constructeurs vaak echte machinebouwers, die je vooral kunt vinden met een opleiding ‘’HTS of MTS, HBO Werktuigbouwkunde. 

 

 

Hier een gratis vacature template waarmee je tekenaars en constructeurs kunt gaan aantrekken.

 

 

Er is trouwens nog iets dat veel belangrijker is dan de juiste titel

 

Nu je hebt ontdekt welke type tekenaars er zijn, wil ik je graag nog iets meegeven. Wanneer je op zoek gaat naar een tekenaar kan een titel kiezen soms verwarrend zijn. Maar wanneer je als innovatief bedrijf, ( recruiter HR manager/ medewerker of directeur) een tekenaar wilt aantrekken– dan is het voornamelijk belangrijk dat je naast een herkenbare titel altijd zorgt dat je gehele tekst is afgestemd op het ‘’ type persoon’’ dat je wilt gaan aantrekken. Want uiteindelijk zal de titel er toe leiden dan je ideale kandidaat jou online kan vinden. Want puntje bij paaltje, gaat de inhoud er voor zorgen dat de kandidaat ook daadwerkelijk op de solliciteerknop drukt. Het schrijven van een wervende tekst kan soms best even puzzelen zijn en dus hier nog even een handig stappenplan:

 

Voordat je een titel gaat kiezen, stel jezelf de volgende vragen:

 

1.     Ben ik op zoek naar een specifieke skill of naar een type persoon? Als het antwoord ‘’ type persoon’’ is, dan wil je misschien wel een titel die net iets meer uitstraling heeft  dan ‘’ autocad tekenaar’’ of ‘’ technische tekenaar’’  Je ontdekt bij het testen van diverse titels, wat voor effect dit kan hebben op de resultaten. Ik heb zelf ruim 2000 + vacatures geschreven en gepost, waarbij ik ontdekt heb wat absoluut niet werkt – tot wat mega goed werkt

 Download hier het template wat altijd werkt.

 

2.     Is de kandidaat die ik zoek schaars? Zorg dan dat je titel een breed publiek aan spreekt en kies dan liever voor ‘’ creatieve tekenaar’’ dan voor ‘’ CAD tekenaar’’ 

 

3.     Is de invulling van de vacature NIET super dringend en heb je pas over een paar maanden iemand nodig? Dan kan je best wat specifieker zijn en bijvoorbeeld ‘’ bouwkundig tekenaar gezocht ‘’ gebruiken

 

 

4.     Werken jullie veel met internationaal? Kies dan liever voor engineer, daarmee trek je ook veel sneller internationale kandidaten aan 

 

5.     Gaat iemand alleen maar tekenen? Als het antwoord Nee is, ( Vaak het geval bij start ups scale ups en het MKB)  dan wil je misschien wel een hele andere titel gebruiken. Misschien is R&D engineer voor jullie specifieke vacature wel veel wervender dan tekenaar. Of ben je eigenlijk op zoek naar een projectleider in Spe, die ook nog een beetje wil tekenen. 

 

Kortom; Alleen de titel is niet genoeg, wil je je kandidaten echt zover krijgen dat ze bij jullie solliciteren. Ga dan ook aan de slag met een goeie tekst. 

 

Wij bij Beyond Search hebben al best veel bedrijven ( 40+ ) mogen helpen om recruitment voortaan professioneel aan te pakken. Dit kun je doen, door alles van A-Z bij ons uit te besteden. Scheelt je een hoop recruitment zorgen. Maar speciaal voor start ups en scale ups en het MKB waarin je graag zelf een vaste recruiter in dienst hebt, hebben we een heel tof product ontwikkelt. Wil je hier meer over weten laat dan je gegevens achter en we nemen graag contact met je op. 

 

Waarom is recruitment belangrijk

 

De markt gaat de komende tijd nog niet veranderen als het gaat om schaars ( technisch)  personeel, door de vergrijzing en door tekort aan technisch opgeleiden ( lees hier mijn andere blog: technisch personeels tekort) kampen veel bedrijven met tekort aan goeie mensen. Hoe langer je wacht met nadenken over deze doelgroep, behoeften, manieren om het recruitment proces te verbeteren hoe vaker je concurrent weg loopt met kandidaten die eigenlijk juist heel goed bij jullie passen. Dat is ontzettend zonde, want eigenlijk hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn- je moet alleen net even weten aan welke knoppen je kan draaien. 

 

Is Beyond Search dan een marketing bureau?

 

Wij zijn een consultancy bureau in de recruitment van technisch personeel. Door onze ervaring in de tech recruiting, zowel interim als wervingsbureau, zijn wij sterk in het gehele recruitment proces van A-Z en compleet op de hoogte van de nieuwste tools, job kanalen, headhunting in’s en outs, om jullie recruitment voortaan professioneel aan te pakken. Bovendien bieden wij een unieke training aan, om je recruitment voortaan zelf professioneel aan te pakken. Aan jullie de keuze, wat het beste past bij de groeiplannen.

 


Wil jij maximaal groeien zonder de groeipijn van moeizame recruitment? 
Dan ontdekken we graag of we een match zijn!

Want wij...

  • Hebben inmiddels 40+ bedrijven met succes geholpen aan engineers en tech-unicorns. 
  • Werken samen met experts en we geloven dat specialistische kennis over recruitment in tech & engineering, de juiste tools, marketing én ervaring leidt tot maximaal resultaat.
  • Pakken de gehele recruitment voor je op voor 1 vaste pakketprijs. Van adverteren tot headhunten.
  • Hebben een unieke training voor vacaturehouders (zoals recruiters en HR) die weinig tijd aan tech/engineering recruitment willen besteden. Zodat ook jij straks verder kunt groeien en tijd overhoudt.
  • Werken vanuit huis en kantoor in Rotterdam. Zoveel mogelijk remote, dat is beter voor het milieu en onze productiviteit

Neem even contact op als je wilt weten, hoe we jullie aan meer tech unicorns kunnen helpen