Recruitment en A.I.

Artificial intelligence recruitment

In dit artikel wil ik je meenemen in een aantal inzichten die ik heb opgedaan om je maximaal voor te bereiden op deze nieuwe spannende tijd: Artifical Intelligence in recruitment of in recruiting.

Om gelijk al een aantal vragen te beantwoorden:

 

  • Wat is artificial intelligence?
  • Is het slim om A.I. in te zetten voor je bedrijf of als recruiter?
  • Hoe kun je als ondernemer van een klein of groot bedrijf gebruik gaan maken van artificial intelligence in recruitment?
  • Worden recruiters straks vervangen door A.I.? 

Ben je op zoek naar een vacature template om snel een vacature te schrijven met of zonder ChatGTP? Klik dan hier. 

Artificial intelligence in recruitment en HR

 

Wat mij direct al opviel tijdens mijn onderzoek naar recruitment en artificial intelligence in Nederland, is dat ik in een zee van informatie terecht kwam. Zo kwam ik van het ene Engelstalige onderzoek in het andere Nederlandstalige nieuwsartikel terecht. 

 

Een opleiding in artificial intelligence in recruitment, is dat dan wat ik moest gaan volgen?

 

Ik kon niet direct een opleiding of cursus in artificial intelligence in recruitment vinden waarbij ik direct al deze AI kennis kan gebruiken in recruitment voor elk bedrijf.

 

Ik hou van praktische informatie die ik direct kan gebruiken, dus ben ik zelf op onderzoek gegaan.

 

Ik begon met 2 vragen: 
Wat is artificial intelligence en welke (recruitment)bedrijven gebruiken artificial intelligence momenteel al?

 

Het onderwerp A.I is zo ontzettend breed besproken dat er kort gezegd 3 groepen lijken te ontstaan in ons land: 

 

1.    De groep mensen en ondernemers die het onderwerp AI vooralsnog als een grote bedreiging ziet en er het liefst ver van wegblijft. Want ‘waar gaat het heen met de wereld en zijn we nog wel veilig met de komst van AI’? 

 

2.    The early adapters. Oftewel mensen die ontzettend enthousiast zijn om nieuwe technologieën te testen en te ontdekken. Zij hebben allerlei ideeën en tools gemaakt of gebruikt waar ze van alles over te delen hebben.

 

3.    En een groep mensen die nieuwsgierig is, maar nog geen idee heeft wat je ermee kan en hoe je je voorbereidt op een toekomst met AI. Dit zijn de mensen die het onderwerp te vaag en onpraktisch vinden.

 

En eigenlijk snap ik alle 3 de groepen best goed. Voor elke groep valt er namelijk wat te zeggen en we weten nog niet welke kant dit precies op gaat.

 

Want misschien weet je nog wel...

Dat de eerste laptop op de markt kwam en de allereerste mobiele telefoons? Of je hebt iemand deze situatie horen omschrijven? Toentertijd was er altijd wel iemand die een kennis had die er al helemaal enthousiast over was en er tijdens een feestje trots 1 liet zien. Waarna iedereen hem of haar hele kritische of juist super nieuwsgierige vragen stelde. 

 

Na afloop wist je het wel: je wilde ook een mobiele telefoon! Of absoluut niet natuurlijk, want het leek je niks om zo’n ding overal mee naartoe te slepen. Maar goed, na zo’n gesprek wist je in ieder geval gelijk waar je aan toe was met zo’n apparaat en of het wat voor jou was.

 

Nu is alles anders.

Want nu hebben we Google, tig nieuws apps, social media en kunnen we dus van alles lezen en opzoeken. Waarbij je na urenlang scrollen nog niet weet of je er iets mee kan. En precies dat maakt het verwarrend: keuzestress. Waardoor je deze trend of kans misschien laat liggen en daarbij ook alle mogelijkheden die het je misschien al kan bieden.

 

Om het overzichtelijk te maken, heb ik het in dit artikel alleen maar over recruitment en A.I.

Zodat je weet of jij er iets mee kan en wil -vandaag de dag. Of dat je er liever nog even mee wacht en zorgt dat je eerst je recruitment proces op orde hebt. Want wat mij betreft begint alles daar mee. En in dat geval zou ik eerst beginnen met een goede recruitment strategie en een goede vacaturetekst.

De basis op orde hebben is stap 1.

 

Waar wordt artificial intelligence voor gebruikt?

 

Om te beginnen: wat is Artificial Intelligence (AI)?

A.I., oftewel kunstmatige intelligentie, is 'de menselijke intelligentie geprogrammeerd in machines, computers en software - bedoeld om te kunnen denken zoals mensen en de handelingen van mensen na te kunnen bootsen' (aldus Chat GTP).

 

Dit kan van alles zijn: van eenvoudige beslissingen tot super complexe problemen, spraakherkenning en nog veel meer. En dit alles wordt nu al gebruikt op een heleboel verschillende manieren. Veel meer dan de meesten van ons zich realiseren.

 

 

Wat is artifical intelligence? Een aantal AI toepassingen en voorbeelden:

 

1.    In het dagelijks leven herken je deze misschien als eerste: Artificial inteligence en Taalverwerking (NLP). Hiermee kunnen machines menselijke taal begrijpen en erop reageren. Denk aan een inspreek optie als je de klantenservice van een bedrijf wilt spreken waarna een automatische stem antwoord geeft op jouw vragen.

 

2.    Werk je in de techniek? Dan ben je misschien meer bekent met Machine Learning (ML). Machines leren uit gegevens en verbeteren hun prestaties zonder te worden geprogrammeerd. Dit maakt het voor engineers bijvoorbeeld veel eenvoudiger en sneller om met bepaalde machines te werken.

 

3   Of wat dacht je van AI in de beveiliging, zoals beeldherkenning: het herkennen en registeren van beelden door o.a. camera’s. Wat vooral erg handig is in de beveiligingssector.

 

4.   Maar ook in ziekenhuizen en in de landbouw/tuinderij branche. Waarbij gebruik gemaakt wordt van Robotica. Robot machines die bijvoorbeeld tomaten plukken en sorteren. Maar ook robots die een operatie uitvoeren in een ziekenhuis.

 

5.    En ook als ondernemer of wanneer je je geld investeert in beleggingen: voorspellende analyse. Voorspellen van toekomstige gebeurtenissen op basis van opgeslagen gegevens. Hierbij kun je denken aan beleggingen en markttrends. Maar ook aan markt analyses en daarop gebaseerd een keuze te maken voor de toekomst. 

 

6.    Maar zelfs als je thuis op de bank zit en een filmpje wil kijken dan maakt je Smart televisie gebruik van 
aanbevelingssystemen. Zoals de nieuwste serie suggesties die je bijvoorbeeld krijgt op op Netflix of van ALEXA en Spotify.

 

Kortom: A.I. wordt al volop gebruikt en de kans is dus enorm groot dat je er stiekem al gebruik van maakt. Tenzij je je onder een steen leeft natuurlijk , maar dan zou je hier niet zijn ;) En zoals je kunt zien biedt artificial intelligence dus heel veel voordelen om je leven vooral makkelijker te maken.

Maar voordat je je verliest in alle opties en systemen die je kunt gebruiken zou ik zeggen, begin bij stap 1:

 

Hoe kun je A.I. inzetten als recruiter?

Ik adviseer je om AI in te zetten als recruiter of in je recruitment als je al een sterk recruitment proces hebt staan.

 

Wat is een sterk recruitmentproces? 

Vaak zie ik dat ondernemers in aanraking komen met een trend of een marketingmethode, social media bureau, recruitment tool, softwaresysteem, etc. Vervolgens zijn ze hier laaiend enthousiast over geraakt omdat andere ondernemers of slimme AI-marketing ze overtuigd hebben dat dit het nieuwe gouden ei in recruitment is. (In mijn blog recruitment tools ontdek je trouwens welke tools in recruitment je echt resultaat kunnen geven, mocht je daar naar op zoek zijn.)

 

Maar voordat je dingen wilt uitbesteden aan een nieuwe werknemer wil je natuurlijk ook dat hij, zij of hen precies weet/weten welke taken opgepakt moeten worden. Zonder inwerktraject, voldoende input over jouw specifieke bedrijf of marktkennis durf je een junior verkoper of engineer natuurlijk ook niet zomaar op pad te sturen naar een nieuwe klant. Je hebt eerst een duidelijke vraag nodig: wat gaat hij/zij/hen precies doen en waarom? Naast natuurlijk een stukje vertrouwen.

En zo is het wat mij betreft ook in 'het land van' marketing, recruitment tools en artificial inteligence. Zie A.I. in recruitment als je nieuwe werknemer die je eerst goed wil screenen en misschien zelfs wil testen, om hem, haar of hen vervolgens in te werken.

Daarna weet je dat het zich gaat terugbetalen. En dat kan dus alleen als je precies weet waar je AI voor wilt inzetten en waarom. Dan zal AI nooit zijn eigen leven gaan leiden in jouw bedrijf.

 

Begin daarom altijd met een duidelijke recruitment strategie en zet je recruitmentproces goed neer.  

 

Wat is een recruitmentproces?

Een sterk recruitment proces houdt simpelweg in dat je precies weet hoe je: 

 

1.    Zelf automatisch de juiste kandidaten/ nieuwe werknemers kunt aantrekken, zonder afhankelijk te zijn van wervings bureau’s, uitzendbureau’s, of detacheerders. 

2.    Een wervende vacature tekst gaat schrijven, die precies de juiste kandidaten oplevert

3.    De vacature zichtbaar kunt krijgen onder die ideale kandidaten.

4.    Goeie kandidaten kunt vinden op de juiste kanalen, zoals Linked in 

5.    Kandidaat afwijst, uitnodigt en inplant

6.    Welke gesprekspartners daarbij aanschuiven en waarom

7.    Hoe je een goed sollicitatiegesprek voert die ook echt tot hires leidt.

8.    Welke vorm van screening je moet inzetten om te bepalen of de kandidaat goed past.

9.    De juiste kandidaat vervolgens aanneemt, op basis van skills en match met de bedrijfscultuur

10.Het perfecte aanbod doet 

11.De kandidaat vervolgens (laat) of gaat onboarden. 

12.En het proces begeleiden van A-Z

In scherpschutters wordt elke maand 1 onderwerp behandeld, om het overzichtelijk te houden.

 

Staat jullie recruitmentproces al als een huis?
Dan kun je AI heel mooi gaan inzetten, om werk uit handen te geven.

 

A.I in recruitment gebruiken 

 

Er zijn een aantal manieren waarop je artificiële intelligence in recruitment kunt inzetten. En natuurlijk komen er dagelijks nieuwe vormen van AI bij, om te gebruiken in recruitment.

Ik hou er van om nieuwe tools te ontdekken en uit te proberen.

Zo heb ik bijvoorbeeld een poosje gebruik gemaakt van een tool waarmee ik automatische berichten kon sturen via LinkedIn aan potentiële kandidaten. Maar al gauw kwam ik erachter dat deze tool niet in mijn top 3 thuis hoort.Ik vind het namelijk leuk om als recruiter juist een paar goeie kandidaten te benaderen om die vervolgens hele persoonlijke berichten te sturen. Dat leidt in 99% van de gevallen tot veel meer plaatsingen

 

Hieronder ontdek je wat mijn top 3 is.

 

 

1.    Het screenen van CV’s, ook wel CV-screening genoemd ( In je ATS) : 
Automatische selecteren van CV's op basis van relevante criteria. 

Denk hierbij aan: reisafstand van huis naar werk, opleidingsniveau, aantal jaren werk ervaring etc. Denk hierbij aan de super handige functie van LinkedIn waarbij je kunt kiezen om ‘ look a likes’ te zoeken van een werknemer die je momenteel al in dienst hebt.

 

Voordeel van CV screening-  efficiëntie:

Wat mij betreft is dit vooral handig voor recruiters en niet zozeer voor de kleinere bedrijven zonder recruiter. Voordat je aan de gang gaat met  deze A.I. tools, adviseer ik je namelijkom eerst je recruitmenproces kraakhelder te hebben. Want het is geweldig dat AI de beste CV’s er uit kan pikken, maar doe dit alleen als je 100% overtuigd bent wat dan het allerbeste ‘ Type CV’is, zodat je je AI assitent niet de verkeerde kant op stuurt met je wensenlijstje.

 

Vaak zie ik namelijk dat de kracht van de recruiter ligt bij het ‘ verder kijken dan alleen een CV ‘. Een goeie recruiter herkent een goeie kandidaat, juist door het gesprek te voeren en daarin dingen te horen of zien die ontzettend waardevol zijn, ondanks dat de kandidaat op papier geen 1:1 match is. Het is bijvoorbeeld enorm lastig om met een CV screener te checken of iemand echt een ‘winnaars mentaliteit ‘ heeft. Of dat iemand misschien nog niet de juiste werkervaring heeft, maar wel enorm leergierig is. Juist dat soort punten die een kandidaat de ultieme match maken, worden vaak ontdekt door een goeie recuiter.

 

Wanneer zou je automatisch cv-screening gebruiken als recruiter?

Als het gaat om een voorselectie op enkel 2 of 3 selectiecriteria die echt een must zijn ( selectiecriteria voorbeeld: denk aan een engineer die een bepaalde studie afgerond moet hebben)En vooral als je in een markt actief bent waarin er enorm veel kandidaten beschikbaar zijn).

Als je een vacatures hebt waar altijd minstens 50 kandidaten op reageren en waarbij je nooit actief hoeft te zoeken/searchen naar kandidaten.

Op die manier kan je de tool, het voorwerk laten doen en scheelt dit enorm veel tijd in het screenen van kandidaten.

2.    Gebruik maken van Chatbots:

Voor het beantwoorden van veelgestelde vragen van sollicitanten op bijvoorbeeld, de vacature pagina. Waarbij de chatbot de na het beantwoorden, de kandidaat vervolgens vraagt om zijn of haar gegevens achter te laten, zodat de recruiter de volgende dag een gesprek kan plannen.

 

Voordelen van chatbots op je werken bij website: 

 

Als het gaat om recruitment, dan wil je 24/7 beschikbaar zijn voor potentiële kandidaten. Maar dit vergt natuurlijk enorm veel tijd, energie en uren van jouw kant. Om dit een stuk makkelijker te maken kun je de chatbots koppelen aan je website. Als een kandidaat dan op de vacatures klikt die op de site staan, dan opent de chatbot zich vanzelf om vragen te beantwoorden en eventuele bezwaren om te solliciteren weg te nemen. De kandidaat twijfelt misschien of hij hybride mag werken en omdat de chatbot gelijk antwoord geeft op deze vraag, solliciteert hij alsnog.De chatbot is dan superhandig om een sollicitatiedrempel weg te nemen.

 

Daarnaast kan de chatbot alle gegevens direct opslaan in een ATS systeem mits jullie deze hebben natuurlijk.En dit is natuurlijk superfijn voor recruiters, want dat scheelt tijd in het opslaan en alle administratieve rompslomp.

 

Kortom; de chatbot is enorm handig als je veel bezoekers verwacht op je vacaturepagina. Mocht dit nog niet zo zijn, begin dan dus eerst met Linkedin.

  

 

3.Chat GTP ter ondersteuning om bijvoorbeeld vacatures te schrijven: Dit in combinatie met de input uit het gratis vacature template kan je enorm goed helpen om binnen 30 minuten een goeie vacature te schrijven.

 

Om je een mooi voorbeeld te geven heb ik laatst een AI vacature geschreven met de input van Chat GTP en daar kwam het volgende uit:

 

Ik vroeg aan Chat GTP:

 

' Hoi chat gtp wil je voor mij een vacaturetekst schrijven om een ambitieuze engineer aan te trekken met 5 jaar werk ervaring in de medical devices ?'

Gebruik hierbij het vacaturetemplate

 

ChatGPT

Natuurlijk, hier is een voorbeeld van een artifical intelligence vacaturetekst voor een ambitieuze engineer met 5 jaar ervaring in de medical devices:

Vacature: Ervaren Engineer Medical Devices (m/v)

Bedrijfsomschrijving:
Ons bedrijf, gelegen in [stad/regio], is een toonaangevende ontwikkelaar en fabrikant van innovatieve medische apparaten die het leven van patiënten over de hele wereld verbeteren. Dankzij ons gedreven team en onze geavanceerde technologieën zijn we een van de marktleiders in onze sector.

 

Functieomschrijving:
Als Engineer Medical Devices speel je een cruciale rol in de ontwikkeling van onze volgende generatie medische apparatuur. Je werkt nauw samen met een multidisciplinair team om ervoor te zorgen dat onze producten voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen.

 

Wat wij bieden:

  • Een uitdagende en innovatieve werkomgeving.
  • Marktconform salaris en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.
  • Persoonlijke en professionele groeimogelijkheden.
  • Een gedreven en inspirerend team.

 

Wensen:

  • Minimaal een bachelor's diploma in Engineering, Biomedische Technologie of een gerelateerd veld.
  • Minimaal 5 jaar werkervaring in de medische apparatuurindustrie.
  • Bewezen ervaring in productontwikkeling en projectmanagement.
  • Kennis van reguleringen en kwaliteitsstandaarden binnen de medische sector.
  • Sterke communicatieve vaardigheden in zowel Nederlands als Engels.

Persoonlijke kwaliteiten:

  • Je bent innovatief, creatief en oplossingsgericht.
  • Je bent een teamspeler, maar kunt ook zelfstandig werken.
  • Je hebt een passie voor het verbeteren van patiëntenzorg door middel van technologie.

Sollicitatieprocedure:
Ben je geïnteresseerd in deze functie en voldoe je aan de bovenstaande criteria? Stuur dan je CV en motivatiebrief naar [e-mailadres]. De sluitingsdatum voor deze vacature is [datum].

Ik hoop dat dit je helpt! Je kunt natuurlijk nog details toevoegen of aanpassingen maken op basis van de specifieke behoeften van jouw bedrijf. 

 

Kortom, binnen 5 minuten kwam er dus een mooie tekst uit rollen. Maar met deze input kun je natuurlijk allerlei dingen aanvullen die op jouw bedrijf van toepassing zijn. En je kunt ook vragen of Chat GTP de tekst iets formeler, gedetailleerder, vriendelijker, wervender maakt.

Ik zou je niet adviseren om Chat gtp de volledige tekst te laten schrijven zonder jouw persoonlijke touch.Want ik moet eerlijk zeggen, dat ik te algemene Chat GTP vacatureteksten er best snel tussenuit pik tegenwoordig. Maar je kunt Chat GTP wel heel goed gebruiken voor je vacaturetekst als je inspiratie nodig hebt, even snel een goeie indeling wilt maken om aan te vullen. Of wanneer je een saaier tekst iets creatiever wilt maken of korter.

 

 

Conclusie:

 

 

AI in recruitment toepassen kan de manier waarop je als ondernemer of recruiter talent aantrekt, werft en selecteert totaal veranderen. Ook zal artifical intelligence in HR hoogstwaarschijnlijk veel veranderingen brengen. 
Er zijn wel een aantal uitdagingen te overwinnen met sommige artificial intelligence tools, als het gaat om het bewaken van privacy (voor zowel kandidaat als klant). Maar daarnaast ook in hoeverre je bedrijf in staat is om in een korte tijd een manier van werken compleet om te gooien. Vaak is dit voor grote bedrijven iets uitdagender, omdat er meer mensen bij betrokken zijn.

 

Zo kun je bijvoorbeeld als je net je eerste team aan het bouwen bent met 10 man in dienst, gelijk een sterk recruitmentproces neer zetten.

Als je dit dan combineert met AI dan kun je vanaf het begin af aan dus het maximale uit AI en recruitment gaan halen. Dus vooral voor start ups, scale ups, kleine ondernemers en het Midden klein bedrijven is dit een kans om 1-0 voor te staan op concurrenten.

 

Veranderd er dan veel voor recruiter en is de recruiter met de komst van AI straks overbodig?

 

Ik geloof dat een recruiter niet overbodig wordt met de komst van AI.Maar ik ontdek wel steeds meer, dat de rol van recruiter aan het veranderen is.

Als je straks veel meer over kunt laten aan AI dan hou je als recruiter meer tijd over voor andere dingen. Met name het warme contact met de kandidaat onderhouden, jouw specifieke marktkennis en de manier waar jij je tijd in steekt als recruiter.

 

Wat adviseer ik aan recruiters die bang zijn dat AI hun werk overneemt:

 

Begin je eigen bureau: Er zijn ontzettend veel bureau’s die al bezig zijn met digitaliseren en er zijn al een aantal volledig AI gestuurde recruitment agency’s en uitzendbureau’s, en artficial intelligence bedrijven. Als je nu je eigen bureau begint, kun je je werkwijze zo inrichten dat je onmisbaar wordt.Maar ook zodat je je kan ontwikkelen in andere dingen die van toegevoegde waarde blijven zoals: 

 

 

1.    Soft Skills: Verbeter je communicatieve vaardigheden. 

Met kandidaten connecten en relaties op te bouwen is iets dat moeilijk na te bootsen is. Jij voelt haarfijn aan, wanneer je een kandidaat even moet bellen voor een aanbod.Of wanneer je iemand juist nog even een appje moet sturen om succes te wensen voor een assessment. Juist deze kleine gebaren zorgen voor een ‘ Ja’ gevoel bij de kandidaat

 

2.    Specialiseer je: Verplaats je focus van zo veel mogelijk plaatsingen naar een meer strategische rol, zoals advies op het gebied van assessments, onboarding of sourcing.

 

3.    Blijf Leren: Zorg ervoor dat je up-to-date blijft met technologische trends in de recruitmentsector. Leer hoe je AI-tools kunt gebruiken om je werk efficiënter te maken, maar vertrouw niet blindelings op technologie.

 

4.    Specialiseer je: Overweeg je te specialiseren in niches of industrieën die specifieke expertise en kennis vereisen. Specialisatie kan je onderscheiden en waardevoller maken. Zeker als beginnende recruiter zonder ervaring is het ontzettend slim zijn om een branche super goed te leren kennen.Want het hebben van algemene kennis is makkelijker met social media en de komst van AI. Iedereen kan ergens iets over te weten komen, maar echte kennis bouw je op door praktijkervaring. 

 

5.    Netwerken: Bouw en onderhoud je netwerk. Een sterk netwerk kan je toegang geven tot kandidaten, marktinformatie en nieuwe plaatsingen.Ik heb bijvoorbeeld 8 jaar lang in de recruitment binnen de engineering altijd mensen gehad in mijn netwerk, die een leuke kandidaat of klant kenden. Op die manier bouw je enorm veel op en kost klanten werven je minimale inspanning en tijd.Bovendien krijg je dan ook makkelijker klanten die bij jou passen. In mijn training leer je hier trouwens ook veel over.

 

6.    Blijf Leren: Zorg ervoor dat je up-to-date blijft van technologische trends in de recruitmentsector. Leer hoe je AI-tools kunt gebruiken om je werk efficiënter te maken, maar ga niet gelijk alles gebruiken.Zorg dat je je eigen focus behoud, maar dat je wel goed weet wat er speelt.Als een recruiter zonder ervaring bent, zorg dan dat je eerst leert wat jou rol als recruiter is, voordat je gebruik gaat maken van de verschillende tools. In het begin is het namelijk enorm waardevol om een goeie naam op te bouwen in de markt.En een goeie naam in recruitment, bouw je op door zo veel mogelijk echte connectie met klanten en kandidaten.

 

 

Kortom, hoewel AI veel gaat veranderen, voor het verbeteren van de processen in recruitment, zijn er nog steeds veel aspecten van recruitment die het menselijke stukje nodig hebben. Door je te focussen op bovenstaande dingen en op de hoogte te blijven van de veranderende technologie, kun je je rol als recruiter enorm waardevol houden.


Heb je meer vragen over recruitment tools? Bezoek dan onze pagina 
https://www.beyondsearch.nl/recruitmenttools/

 

Succes met je recruitment avontuur!

 

Waarvoor kun je bij Beyond Search terecht?