Hoe schrijf je snel een technische vacature die direct Unicorns (de állerbeste engineers, programmeurs, etc.) oplevert?

 

Heb je haast en wil je alle theorie liever overslaan? En wil je direct aan de slag met je vacaturetekst?  

Haal dan hier je gratis vacature-template op en vul hem meteen in!

 

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen omdat je een technische vacature wilt gaan schrijven en posten. Misschien zoek je wat inspiratie. Of je merkt dat je geschreven vacatures niet (meer) altijd de juiste kandidaten oplevert.

Of je nou mechanical engineers, design engineers, project engineers, software engineers, cloud engineers, r&d engineers, data engineers, dev- of engineers process engineers, quality of maintenance engineers zoekt: dit artikel is echt iets voor jou als je regelmatig een vacature hebt in de schaarse markt van technisch personeel.

Ik begrijp dat je misschien het liefst meteen een gespecialiseerde copywriter inschakelt om deze zorgenpost van je over te nemen. Het tekort aan technisch personeel is natuurlijk ook nijpend. Maar het zal je verassen, als je ontdekt dat het schrijven van een vacaturetekst best heel leuk kan worden en dat het juist prettig is om het zelf te doen. Als je verantwoordelijk bent voor de invulling (als office manager, recruiter engineering, hiring manager, directeur) begint een succesvolle match namelijk bij de job intake en vacaturetekst.

Maar het is wél handig als je meteen weet waar je op moet letten, als je zometeen begint. Want dan kost het je straks geen uren meer om een functieprofiel op te stellen en een vacaturetekst te schrijven, met vervolgens 0 kandidaten als resultaat.

 

Ik ga je in dit artikel stap voor stap mee nemen in het schrijven van een supersterke vacaturetekst die direct sollicitanten in je mailbox oplevert. Kandidaten die zowel qua soft skills als hard skills aansluiten op de vacature en passen bij jullie bedrijf. 
 

Een vacature schrijven is niet meer wat het geweest is

 

Het schrijven van een vacaturetekst is met de jaren behoorlijk veranderd. Waar je vroeger weg kwam met een stukje tekst in de plaatselijke krant, zul je nu raar aangekeken worden als je met zo’n ouderwetse vacaturetekst een mechanical of electrical engineer wilt werven.

Tegenwoordig is er immers een stuk meer voor nodig om de juiste technische mensen aan te trekken. Het is inmiddels heel normaal dat je door de bomen het bos niet meer ziet als vacatureplaaster. En dat je je af vraagt of job marketing, een bedrijfsvideo of abonnementen op talloze job websites allemaal echt een must zijn. In mijn artikel 'Recruitment in engineering: zelf engineers aantrekken zonder recruiter in 5 stappen' kun je hier trouwens antwoorden op vinden - want daar ga ik tijdens Stap 3 verder in, op adverteren.  

Maar voordat je hiermee aan de gang gaat, gaan we wat dieper in op het schrijven van de vacature om unicorns aan te trekken.

 

Een technische vacature schrijven draait om de volgende 4 dingen

 

Anno 2024 heeft een technische vacaturetekst een aantal elementen nodig:

Stap 1: Een 1:1 communicatie-match

Stap 2: Zichtbaarheid op de juiste kanalen 
Stap 3: Duidelijkheid en transparantie over de benefits

Stap 4: Een lage drempel (het liefst géén drempel) om te reageren 

 

Stap 1: contrast en een wederzijdse klik creëren  

Een gewilde kandidaat die dagelijks kan kiezen uit duizenden vacatures, heeft weinig tijd voor jullie vacaturetekst. Hij of zij wil (onbewust) snel tot de kern komen en zoekt naar contrast. Contrast is in marketing en sales een krachtige techniek die sneller leidt tot een positieve respons. Wanneer we overspoeld worden door keuzes, gaan we gretig op zoek naar hetgeen dat net even iets anders is dan de rest. Of het nou om een productprijs, nieuwe dienst of een interessante vacature gaat.

 

Je kunt je vast wel voorstellen dat een engineer - met een overvloed aan baankeuzes - niet alleen snel wil weten wie jullie zijn en wat jullie te bieden hebben, maar ook wil weten wat jullie mooie bedrijf dan precies onderscheidt van de rest. 

Bedrijven kiezen er daarom steeds vaker om te searchen, kandidaten te benaderen door te headhunten bij technische profielen en dure advertenties in te zetten met een professionele video.

En dat heeft een goede reden. Zij willen óók allemaal de onverdeelde aandacht van de unicorns (gewilde kandidaten). En die aandacht krijgen ze vaak door een krachtige boodschap over te brengen. Of het nu via video, een bericht op LinkedIn of een vacature op websites zoals Indeed, Techniek Werkt en Monsterboard is. Het begint allemaal met een pakkende boodschap maar die wordt nog wel eens overgeslagen, waarbij een bedrijf eerst start met adverteren en filmpjes. Helaas levert dat dan niet altijd de beste resultaten op.

 

Een kandidaat die dus op zoek is naar contrast, ervaart namelijk dat het aanbod allemaal op elkaar begint te lijken. 


Stel je voor: je staat voor het rek met chocoladerepen in de Albert Heijn na een lange werkdag. Je ogen scannen langs de verschillende repen en je wilt graag een keuze maken, zodat je naar huis kunt om lekker thee te drinken op de bank met je kind dat net van school komt. Want dat moment is waardevol voor jou.

Kies je dan in de haast voor de zoveelste rood met bruine verpakking? Of kies je voor een reep in jouw favoriete kleur en smaak waar op staat ‘voor jou als harde werker, die een romige chocolade heeft verdiend'? Ik vermoed het laatste. En dat geldt dus ook voor de kandidaat die op Monsterboard aan het ‘shoppen’ is naar een nieuwe baan.

 

Kies er dus voor om je te verdiepen in je unicorn, om vervolgens jouw volledige communicatie daarop aan te passen. 

 

Wil je trouwens weten wat de diepere wensen & doelen van jouw unicorns zijn? Zodat je precies weet hoe je ze kan bereiken zonder extra marketingbudget? Dan kan je hier het gratis vacature template aanvragen. Hierin ontdek je binnen een uur wat je kunt doen om dit grondig aan te pakken.

 

What's in it for me ?

Vaak gebeurt het dat bedrijven ervoor kiezen om vooral aan te geven wat ze zelf zoeken, in plaats van hetgeen wat ze te bieden hebben aan een kandidaat. Een functieprofiel - zoals je hem dan intern besproken hebt met de directeur of manager die staat te springen om een techneut - lijkt dan precies op de vacaturetekst. Toch wil je dat liever anders doen. Naast een lijstje aan wensen van de vacaturehouder, wil je een lijstje aan wensen van je kandidaat in handen krijgen.

Dat laatste is heel belangrijk als je een wederzijdse klik wilt creëren. Het is een kwestie van geven en nemen en dat geldt vooral in een vacaturetekst. 

Stap 2: zichtbaarheid

 

Als het gaat om zichtbaarheid, kun je eigenlijk al heel veel punten scoren bij je kandidaten door te gaan voor een aantal quick wins:

  • Zijn jullie actief op LinkedIn?
    Zorg dan voor de juiste zichtbaarheid voor de relevante projecten waar jullie unicorn aan gaat werken. Bekijk ook onze
    LinkedIn training om je skills direct naar een hoger niveau te tillen.
  • Staan jullie regelmatig op beurzen?
    Zorg dan dat er iemand aanwezig is die veel kan vertellen over jullie bedrijf als werkgever en maak solliciteren vervolgens laagdrempelig.
  • Maar juist als je nog aan het groeien bent als start-up, scale-up of MKB-bedrijf, is online zichtbaarheid een goeie eerste stap. Weet je nog niet exact, hoe je online zichtbaarheid kunt creëren onder technisch personeel
    Veel bedrijven kiezen er dan voor om direct een marketeer in te zetten. Maar ook als je een marketeer of een online marketingbureau wilt inschakelen, is het handig als je een goed beeld hebt van wie je wilt aantrekken qua hardskills, softskills en op welk termijn.  

 

Beyond Search kan je hierbij helpen.

Want wij...

  • Hebben inmiddels 50+ bedrijven met succes geholpen aan engineers en tech-unicorns. 
  • Werken samen met experts en we geloven dat specialistische kennis over recruitment in tech & engineering, de juiste recruitment tools, marketing én ervaring leiden tot maximaal resultaat.

Plan een gratis kennismakingsgesprek in.

 

Stap 3: duidelijkheid en transparantie 

Een technische vacature-tekst online zetten zonder duidelijke benefits, doorgroei-mogelijkheden en zonder secundaire en primaire arbeidsvoorwaarden, zal zorgen voor minder reacties. Het effect is eigenlijk hetzelfde als bij een kandidaat die solliciteert zonder werkervaring te delen, maar wel direct komt met een grote salariswens. Je wordt er niet heel enthousiast van en het creëert vraagtekens. Deze vraagtekens zorgen ervoor dat je kandidaat doorscrollt naar vacatures die meer openheid van zaken geven. Je kunt dus maar beter kiezen om je kandidaat mee te nemen in hetgeen jullie te bieden hebben als prachtig bedrijf.

Is jullie salaris iets minder royaal dan de concurrent? Gooi het dan is over een andere boeg.

Voorbeeld: vaak is een engineer of techneut op zoek naar constante ontwikkeling.

Hij/zij heeft gekozen om zich te laten opleiden tot engineer omdat werken in de techniek en het verlangen om te creëren - maken - ontwikkelen - uitvinden - ontwerpen - verbeteren in zijn of haar bloed zit. Dat betekent dus dat zo’n unicorn constant bezig is met vernieuwing, ook als het gaat om zijn of haar eigen carrière. Als jij dit kunt bieden als bedrijf, dan wordt een belangrijke behoefte van deze engineers bevredigd en blijven ze ook langer bij jullie bedrijf werken. 

Dat kun je prima naar voren laten komen in een vacaturetekst en zal ook zeker leiden tot kandidaten die echt passen. Hoe je dat doet? Door de woorden te gebruiken waar ze naar op zoek zijn, maar ook door iets te verklappen over innovatieve projecten of klanten.  

 

Stap 4: drempel verlagen

 

Een techneut die op zoek is naar een nieuwe uitdaging, hoeft dus niet veel moeite te doen om een technische vacature te vinden op internet. Maar hoe zorg je dat de kandidaat juist bij jullie op de sollicitatie-knop klikt? 

Door het contact laagdrempelig te maken en een aantal opties te geven, kom je al een heel eind. Via een duidelijke sollicitatie-knop, een prettige 'werken bij'-website, of nog beter: een hele pagina inrichten waarin je de kandidaat een afspraak met je laat maken in de agenda. Wil je hier meer over weten? Neem dan even contact op.

 

 

In het kort: stapsgewijs een technische vacature-tekst schrijven

Aan de slag? Zo schrijf je die unieke, wervende, in het oog springende en onderscheidende technische vacature waarmee jij jouw unicorns binnensleept!

 

1. Doe een uitgebreide intake 

Of je de technische vacature nou helemaal gespecificeerd door krijgt van de desbetreffende manager, of helemaal blanco van start gaat: zelfs als je al met grote regelmatig voor een soortgelijk profiel geworven hebt, is een intake waardevol. Want in de intake ontvang je niet alleen frisse input voor de inhoudelijke tekst, maar ook heb je tijdens de intake ruimte om verwachtingen te managen. Verwachtingen als jij als recruiter een zeer schaarse kandidaat moet gaan zoeken. Of als er binnen het team druk ontstaat en jij als HR-specialist een kandidaat dient aan te trekken. Het is het ideale moment om degene die de vacature heeft, een realistisch beeld te geven bij hoge verwachtingen. Daarbij ontvang je tijdens de intake meer leuke informatie over projecten en klanten, waardoor je een betere vacaturetekst op papier krijgt die motiverend is.

 

2. Verzamel zoveel mogelijk details over de  job: over een gewone werkdag, de werksfeer en het ‘vakjargon' dat gebruikt wordt

Juist als het profiel in jouw team gezocht wordt en je dus heel bekend bent met jullie huidige taal, kan het uitdagend zijn om in simpele woorden op te schrijven wat de vacature inhoudt. Begin bij het opschrijven van  een gemiddelde werkdag en ontdek wat hierin uniek is en anders dan bij andere bedrijven. 

 

3. Vraag door, ook als je vindt dat je iets 'al zou moeten weten’

 

Het klinkt als een open deur, maar toch durft niet iedereen het altijd. De diepte in gaan om een vacature kraakhelder te krijgen en doorvragen als je een technische term niet kent, maakt de kwaliteit van een vacature stukken beter. Vaak zijn techneuten gewend om te praten in vaktaal, omdat ze er de hele dag mee bezig zijn. Maar als je hier zelf nog niet alles van weet, vraag dan of ze iets kunnen laten zien op de werkvloer door een filmpje of een tekening te maken. Dat maakt het ook een stuk leuker om met de technische vacature aan de slag te gaan!

 

4. Ga op zoek naar een unicorn bij jullie in het bedrijf

Werkt er al een unicorn bij jullie bedrijf, die alle kwaliteiten bezit waar jullie nu naar op zoek zijn? Ga dan met hem of haar om de tafel. Ontdek waarom hij/zij juist bij jullie werkt. Vaak kom je dan tot nieuwe inzichten die je kunnen helpen om de bedrijfscultuur op te schrijven, of contrast te creëren. Ook komt dit goed van pas tijdens een eerste gesprek met een nieuwe kandidaat. Het is des te overtuigender als een tevreden werknemer kan vertellen over zijn eigen carrièrepad binnen het bedrijf.

 

5. Schrijf die vacature vervolgens voor díe unicorn en laat hem checken

Controleer je vacature-tekst bij de unicorn. Vraag hem/haar dingen als: zou dit je aanspreken? Wat mis je nog? Omschrijft dit echt wie wij zijn? En vraag om echt eerlijk te zijn. Want als iemand die bij jullie werkt mooi in het plaatje past, dan wil je wel graag een vacature die hem/haar ook echt zou aanspreken.

 

6. Check wat de meest gangbare titel is in Google Trends 

 

Als de tekst bijna af is, kun je in Google Trends controleren welke titel het meest interessant is. Want door een goed beeld te krijgen van datgene waarop je unicorn online zoekt, krijg je natuurlijk meer kans om hem of haar te bereiken. 

 

Last but not least:

 

Manieren van werven bij technische vacatures

 

Stel dat je technische vacature-tekst klaar is en je wilt hem graag onder de aandacht brengen bij je doelgroep. Hoe zorg je dan uiteindelijk dat hij op de juiste kanalen verschijnt? En dat jullie recruitment-proces aantrekkelijk is en tot een daadwerkelijke match leidt. Keer op keer?

 

Bij Beyond Search kun je terecht om constant te groeien, als je nog een ambitieuze start-up, scale-up of MKB bent. Want wij bieden oplossingen die bij jullie groeifase past, waardoor je gericht kunt groeien.  

Waarvoor kun je bij Beyond Search terecht?