Technische vacature

 

Hoe schrijf je snel een technische vacature, die direct Unicorns ( Allerbeste; engineers, progammeurs etc.) oplevert. 

 

Heb je haast en wil je alle theorie liever overslaan en direct aan de slag met je vacature tekst?  

Haal dan hier je gratis vacaturetemplate op en vul hem gelijk even in.

 

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen omdat je een technische vacature wilt gaan schrijven en posten. Misschien zoek je wat inspiratie, of merk je dat je geschreven vacatures niet altijd ( meer) de juiste kandidaten oplevert.

Maar, of je nou mechanical, - deisgn engineers, project engineers, software engineers, cloud engineers, r&d engineers , data engineers, dev- op engineers process engineers, quality of mainenance engineers zoekt, dit artikel is echt iets voor jou als je gewoon regelmatig een vacature in de schaarse markt van technische personeel hebt.

Ik begrijp dat je misschien het liefst direct een gespecialiseerde copywriter inschakelt om deze zorgenpost van je over te nemen, het tekort aan technisch personeel is natuurlijk ook nijpend.

Maar het zal je verassen, als je ontdekt dat het schrijven van een vacaturetekst best heel leuk kan worden en dat het juist prettig is om het zelf te doen. Als je verantwoordelijk bent voor de invulling ( als office manager, recruiter, hiring manager, directeur) begint een succesvolle match, namelijk bij de job intake en vacaturetekst.

Maar het is wél even handig, als je weet waar je op moet letten, als je zometeen begint. Want dan kost het je straks geen uren meer om een functieprofiel op te stellen en een vacaturetekst te schrijven, met vervolgens 0 kandidaten als resultaat.

 

Ik ga je in dit artikel stap voor stap mee nemen in het schrijven van een super sterke vacaturetekst die direct sollicitanten in je mailbox oplevert. Kandidaten die zowel qua soft skills als hard skills aansluiten op de vacature en passen bij jullie bedrijf. 

 

Een vacature schrijven is niet meer wat het geweest is

 

Het schrijven van een vacature tekst is met de jaren behoorlijk veranderd.
Waar je vroeger weg kwam met een stukje tekst in de plaatselijke krant.

Zul je niet alleen raar aangekeken worden, als je met zo’n ouderwetse vacaturetekst een mechanical of electrical engineer wilt gaan werven. Ook, is er tegenwoordig toch wel een stuk meer voor nodig, dan een artikel in de krant. Het is vandaag de dag heel normaal, dat je door de bomen het bos niet meer ziet als vacatureplaaster en dat je je af vraagt of job marketing, een bedrijfs video, of abonnementen op talloze job websites allemaal echt een must is. In dit artikel kun je hier trouwens antwoorden op vinden want daar ga ik tijdens Stap 3 verder in, op adverteren.  

Maar voordat je hiermee aan de gang gaat, gaan we wat dieper in op het schrijven van de vacature om unicorns aan te trekken.

 

Een vacature schrijven gaat om de volgende 4 dingen.

 

Anno 2022 heeft een vacaturetekst een paar elementen nodig.

A. Een 1:1 ‘’ communicatie’’ match

B. Zichtbaarheid op de juiste kanalen 
C. Duidelijkheid en transparantie over de benefits.

D. Een lage drempel ( het liefst, geen drempel), om te reageren 

 

Contrast creeren 

 

Een gewilde kandidaat die dagelijks kan kiezen uit duizenden vacatures, heeft weinig tijd voor jullie vacaturetekst. Hij of Zij wil ( onbewust) snel tot de kern komen en zoekt naar contrast. Contrast, is een marketing en sales een krachtige techniek die sneller leidt tot een positieve respons. Wanneer we overspoeld worden door keuzes, gaan we gretig op zoek naar hetgeen dat net even iets anders is dan de rest. Of het nou om een product prijs, nieuwe dienst of een interessante vacature gaat.

 

Je kunt je vast wel voorstellen dat een engineer met een overvloed aan keuzes, niet alleen snél wilt weten wie jullie zijn en wat jullie te bieden hebben, maar ook wil weten wat jullie mooie bedrijf dan precies onderscheidt van de rest. 

Bedrijven kiezen er daarom steeds vaker om te searchen, kandidaten te benaderen door te headhunten, dure advertenties in te zetten met een professionele video en dat heeft een goeie rede. ‘’ Zij willen óók allemaal de onverdeelde aandacht van de unicorns ( gewilde kandidaat) ‘’  En die aandacht, krijgen ze vervolgens ( niet altijd) door een krachtige boodschap over te brengen. Of het nou via video, een bericht op linked in, of een vacature op Indeed of Techniek Werkt en Monsterboard is. Het begint bij een pakkende boodschap en die wordt nog wel is overgeslagen, waarbij een bedrijf eerst start met adverteren en filmpjes. Helaas levert dat dan niet altijd de beste resultaten op.

 

Een kandidaat die dus op zoek is naar contrast, ervaart namelijk dat het aanbod allemaal op elkaar begint te lijken. 
Stel je voor: Je staat voor het rek van Chocolade repen in de Albert Heijn na een lange werkdag. Je ogen scannen langs de verschillende repen en je wil graag keuze maken, zodat je naar huis kunt om lekker thee te drinken op de bank met je zoon of dochter die net van school komt. Want dat moment, is waardevol voor jou !

Kies je dan in de haast voor de zoveelste rood met bruine verpakking? Of kies je voor een reep in jouw favoriete kleur en smaak waar op staat ‘’ Voor jou als harde werker, die een romige chocolade heeft verdiend? '' Ik vermoed het laatste en dat geldt dus ook voor de kandidaat, die op Monsterboard aan het ‘ shoppen’ is naar een nieuwe baan.

 

Kies er dus voor om je te verdiepen in je unicorn, om vervolgens jouw volledige communicatie daar op aan te passen. 

 

Wil je trouwens weten ( Wat de diepere wensen & doelen van jouw unicorns zijn, waardoor je precies weet hoe je ze kan bereiken
Zonder extra marketingbudget? ) dan kan je
hier het gratis vacature template aanvragen en krijg je de mini training voor maar 7 euro. Hierin ontdek je binnen een uur, wat je kunt doen om dit grondig aan te pakken. Bovendien heb ik nog een paar plekken voor een 1:1 implementatie, die zit hier bij inbegrepen.

 

Whats in it for me ?

Vaak gebeurt het nog, dat bedrijven er voor kiezen om vooral aan te geven wat ze zelf zoeken, in plaats van hetgeen wat ze te bieden hebben aan een kandidaat. Een functieprofiel, zoals je hem dan intern besproken hebt met de directeur of manager die staat te springen om een techneut lijkt dan precies op de vacaturetekst. Toch wil je dat liever anders doen. Naast een lijstje aan wensen van de vacaturehouder, wil je een lijstje aan wensen van je kandidaat in handen krijgen.

Dat laatste is heel belangrijk, als je een wederzijdse klik wilt creeren. Het is een kwestie van geven en nemen en dat geldt vooral in een vacaturetekst. 

B Zichtbaarheid

 

Als het gaat om zichtbaarheid, kun je eigenlijk al heel veel punten scoren bij je kandidaten door te gaan voor een aantal quick wins. Zijn jullie bijvoorbeeld actief op linked in? Zorg dan voor de juiste zichtbaarheid voor de relavante projecten, waar jullie unicorn aan gaat werken.

Staan jullie regelmatig op beurzen? Zorg dan dat er iemand aanwezig is die veel kan vertellen over jullie bedrijf als werkgever en maak solliciteren vervolgens laagdrempelig. Maar juist als je nog aan het groeien bent als start up, scale up of MKB bedrijf, is online zichtbaarheid een goeie eerste stap. 

Weet je nog niet exact, hoe je online zichtbaarheid kunt creeren onder technisch personeel? 

Veel bedrijven kiezen er dan voor, om direct een marketeer in te zetten. Maar ook als je een marketeer of een online marketingbureau wilt inschakelen, is het handig als je een goed beeld hebt wie je wilt aantrekken qua hardskills, softskills en op welk termijn.  

 

Een partner in groei zoals Beyond Search kan je hierbij helpen 

 

Want wij...

  • Hebben inmiddels 40+ bedrijven met succes geholpen aan engineers en tech-unicorns. 
  • Werken samen met experts en we geloven dat specialistische kennis over recruitment in tech & engineering, de juiste tools, marketing én ervaring leidt tot maximaal resultaat.
  • Pakken de gehele recruitment voor je op voor 1 vaste pakketprijs. Van adverteren tot headhunten.

 

 

C Duidelijk en transparantie 

Een vacaturetekst online zetten, zonder duidelijke benefits qua doorgroei, secundaire en primaire arbeidsvoorwaarden zal zorgen voor minder reacties. Het effect is eigenlijk hetzelfde als een kandidaat die solliciteert zonder werkervaring te delen, maar wel met direct een grote salaris wens. Je wordt er niet heel enthousiast van en het creert vraagtekens. Deze vraagtekens zorgen er voor, dat je kandidaat doorscrollt naar vacatures die meer openheid van zaken geven. Je kunt dus maar beter kiezen, om je kandidaat mee te nemen in hetgeen wat jullie te bieden hebben als prachtige bedrijf. Is jullie salaris iets minder royaal dan de concurrent? Gooi het dan is over een andere boeg: 

 

Voorbeeld: Vaak is een engineer of techneut op zoek  naar constante ontwikkeling.

Hij/ zij heeft gekozen om zich te laten opleiden tot engineer, omdat werken in de techniek het verlangen om te creeren - maken – ontwikkelen – uitvinden – ontwerpen – verbeteren in zijn/haar bloed zit. Dat betekent dus dat zo’n unicorn constant bezig is met vernieuwing, ook als het gaat om hun eigen carriere. Als jij dit kunt bieden als bedrijf, dan worden deze engineers behoefte bevredigd en blijven ze ook langer bij jullie werken. 

Dat kun je prima naar voren laten komen in een vacaturetekst en zal ook zeker leiden tot kandidaten die echt passen. Hoe je dat doet? Door de woorden te gebruiken waar ze naar op zoek zijn, maar ook door iets te verklappen over innovatieve projecten of klanten. 

 

 

D. Drempel verlagen

 

Een techneut die op zoek is naar een nieuwe uitdaging, hoeft dus niet veel moeite te doen om een vacature te vinden op internet. Maar, hoe zorg je dat de kandidaat juist bij jullie op de sollicitatie knop klikt? 

Door het contact laagdrempelig te maken en een aantal opties te geven, kom je al een heel eind : Via een duidelijke sollicatie knop, een prettige werken bij website, of nog beter; een hele pagina inrichten waarin je de kandidaat een afspraak met je laat maken in de agenda. Wil je hier meer over weten neem dan even contact op. 

 

 

In het kort Stapsgewijs een vacature tekst schrijven

 

1.     Doe een uitgebreide intake 

Of je de vacature nou helemaal gespecificeerd door krijgt van een desbetreffende manager, of helemaal blanco van start gaat. Zelfs als je al met grote regelmatig voor een soortgelijk profiel geworven hebt, is een intake waardevol. Want in de intake ontvang je niet alleen frisse input voor de inhoudelijke tekst , maar ook heb je tijdens de intake ruimte om verwachtingen te managen. Verwachtingen als jij als recruiter een zeer schaarse kandidaat moet gaan zoeken, of als er binnen het team druk ontstaat en jij als HR een kandidaat dient aan te trekken. Het is het ideale moment om degene die de vacature heeft, te strechten op hoge verwachtingen.  Daarbij ontvang je tijdens de intake meer leuke informatie over projecten en klanten, waardoor je een vacaturetekst op papier krijgt die motiverend is.

 

2.     Verzamel zoveel mogelijk details over de  job  over een gewone werkdag , de werksfeer, de woorden ‘’ vak jargon’’ wat er gebruikt wordt

Juist als het profiel in jouw team gezocht wordt en je dus heel bekend bent met jullie huidige taal, kan het uitdagend zijn om in simpele woorden op te schrijven wat de vacature  inhoudt. Begin bij het opschrijven van  een gemiddelde werkdag en ontdek wat hierin uniek is en anders dan bij andere bedrijven. 

 

3.  Vraag door, ook als je vindt dat je iets al ‘ zou moeten weten’.

 

Het klinkt als een open deur, maar toch durft niet iedereen het altijd. De diepte in gaan om een vacature kraakhelder te krijgen en doorvragen als je een technische term niet kent, maakt de kwaliteit van een vacature stukken beter. Vaak zijn techneuten gewend om te praten in vak taal, omdat ze er de hele dag mee bezig zijn. Maar als je hier zelf nog niet alles van weet, vraag dan of ze iets kunnen laten zien op de werkvloer, door een filmpje of een tekening te maken. Dat maakt het ook een stuk leuker, om met de vacature aan de slag te gaan!

 

4.     Ga op zoek naar een unicorn bij jullie in het bedrijf

Werkt er al een unicorn bij jullie bedrijf, die alle kwailiteiten bezit waar jullie nu naar op zoek zijn? Ga dan met hem / haar om de tafel.
Ontdek waarom hij/ zij juist bij jullie werkt. Vaak kom je dan tot nieuwe inzichten, die je kunnen helpen om de bedrijfscultuur op te schrijven, of contrast te creeren. Ook komt dit goed van pas, tijdens een eerste gesprek met een nieuwe kandidaat. Het is des te overtuigender als een tevreden werknemer kan vertellen over zijn eigen carrierepad binnen het bedrijf.

 

5.     Schrijf die vacature vervolgens’’  voor ‘’ die unicorn en check hem bij hem/ haar

Controleer je vacature tekst bij de unicorn. Vraag hem/ haar dingen als: Zou dit je aanspreken? Wat mis je nog? Omschrijft dit echt wie wij zijn? En vraag om echt eerlijk te zijn. Want als iemand die bij jullie werkt mooi in het plaatje past, dan wil je wel graag een vacature die hem / haar ook echt zou aanspreken.

 

6.     Check wat de meest gangbare titel is in google trends 

 

Als de tekst bijna af is, kun je in google trends controleren welke titel het meest interessant is. Want door een goed beeld te krijgen, waarop je unicorn zoekt krijg je natuurlijk meer kans om hem/ haar te bereiken. 

 

Last but not least; 

 

Manieren van werven 

 

Stel dat je vacature tekst klaar is en je wil hem graag onder de aandacht brengen bij je doelgroep. Hoe zorg je dan uiteindelijk dat hij op de juiste kanalen verschijnt en dat jullie recruitmentproces aantrekkelijk is en tot een daadwerkelijke match leidt. Keer op keer?

 

Bij Beyond Search kun je terecht om constant te groeien, als je nog een ambiteuze start up bent, scale up of MKB. Want wij bieden oplossingen die bij jullie groei fase past, waardoor je gericht kunt groeien.  

Bekijk ons aanbod en prijzen vooral even 

Je krijgt hulp bij zaken als: 

  • Gloednieuwe vacatureteksten 
  • Al je vacatures dagelijks zichtbaar op de 50+ meestbezochte jobboards
  • Gerichte mailings naar onze database (met 5000+ engineers) 
  • Campagnes op LinkedIn Premium & andere social media
  • Onbeperkt recruitment advies
  • Headhunten en recruiten van de beste kandidaten 

 

Maar wij stimuleren tegelijkertijd ook om zoveel mogelijk recruitment zelf te doen, daarom helpen we je graag om professioneel te recruiten als start up 

En bieden we diverse trainingen en cursussen aan. 

 

Wil je meer weten over onze trainingen? Laat dan gerust een berichtje achter en ik kom er binnen 24 uur bij je op terug.