Recruiter Marketing


De complete gids voor groei en succes

Recruiter marketing is een belangrijke sleutel tot succes van elke recruiter. Met de juiste strategieën en tactieken kun je de aandacht trekken van toptalent. Laten we eens kijken naar een aantal essentiële tips en tools voor effectieve recruiter marketing.

Wat is recruitment?

Voordat we in de wereld van recruiter marketing duiken, is het belangrijk om te begrijpen wat recruitment inhoudt. Recruitment is het proces van het identificeren, aantrekken, interviewen en aannemen van gekwalificeerde kandidaten voor een bepaalde functie of rol binnen een organisatie.

Waar kijken recruiters naar?

Recruiters zijn op zoek naar kandidaten die niet alleen over de nodige vaardigheden beschikken, maar ook passen binnen de bedrijfscultuur. Vooral dat laatste is heel interessant om mee te nemen in recruitment marketing. Straks meer daarover!

Waarom werken in recruitment?

Werken in recruitment kan ongelooflijk lonend zijn. Als recruiter speel je een cruciale rol bij het opbouwen van een sterk team, wat essentieel is voor het succes van een organisatie.

Daarbij kan werken in recruitment met name veel voordelen bieden als je eenmaal besluit om voor jezelf te beginnen, want het levert je veel op:

1.     Vrijheid & autonomie

Als eigenaar van een recruitmentbureau kun je volledig zelfstandig zijn en volledige controle hebben over je manier van werken. Met of zonder personeel. Dit omvat het nemen van strategische beslissingen, het selecteren van je klanten en kandidaten en het bepalen van je eigen werkuren.

2.     Veel meer inkomsten

Met je eigen bureau of als interim recruiter bepaal je niet alleen je eigen strategie en werkwijze, maar ook je eigen tarief.

3.     Professionele ontwikkeling

Het hebben van je eigen bedrijf leidt sowieso tot professionele groei. Je krijgt de kans om van alles te leren over alle aspecten van het runnen van een bedrijf. Zeker door de komst van A.I. en goede werving en selectie software, kun je hierbij ook veel herhaaldelijke taken automatiseren. Daardoor wordt het straks nog belangrijker om jezelf te gaan onderscheiden met inhoudelijke recruitment-kennis.

Tip: Check mijn blog over
verschillende recruitment tools die je kunt inzetten om op te schalen.

4.     Persoonlijke voldoening

Het starten en succesvol runnen van je eigen bedrijf geeft een gevoel van voldoening. Het is een kans om iets te realiseren dat van jou is, waarbij je constant nieuwe manieren van werken kunt creëren. Daarbij voelt elke plaatsing als een prestatie op jouw eigen naam, in plaats van voor het bedrijf waarvoor je werkt (als je in loondienst bent).

5.     Invloed op de arbeidsmarkt

Recruitment speelt een cruciale rol in de arbeidsmarkt wat betreft het koppelen van gekwalificeerde kandidaten aan passende vacatures. Het runnen van je eigen recruitmentbureau geeft je de mogelijkheid om direct bij te dragen aan groei van bedrijven en kandidaten.

6.     Sterk netwerk

Als eigenaar van een recruitmentbureau heb je de mogelijkheid om een uitgebreid professioneel netwerk op te bouwen. Dit kan waardevolle kansen bieden voor zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling. En zorgt daarbij voor een snellere expert-status.  

7.     Mogelijkheid om een merk te creëren

Met je eigen bureau heb je de mogelijkheid om je eigen merk te bouwen en eventueel te verkopen op termijn. 

 

Wat heb je nodig als recruiter?

Overweeg je om voor jezelf te starten als recruiter? Download hier het 5-stappenplan van recruiter naar eigen bureau. Om jezelf klaar te stomen voor ondernemerschap.

 

Even terug naar het belang van recruiter marketing...

Recruitment marketing is een aanpak binnen recruitment die marketingprincipes en -tactieken gebruikt om talent aan te trekken. Het gaat niet alleen om het plaatsen van vacatures, maar ook om het promoten van de bedrijfscultuur en waarden. Beide zorgen ervoor dat kandidaten gemakkelijker naar jou, of het bedrijf waarvoor je werft, toekomen. In plaats van dat je op elke vacature uitgebreid moet gaan searchen via (bijvoorbeeld) LinkedIn.

Waarom is recruitment marketing belangrijk?

In de huidige competitieve arbeidsmarkt is het cruciaal om je te onderscheiden. Recruitment marketing helpt bij het opbouwen van een sterk werkgeversmerk, wat leidt tot een hogere kwaliteit van sollicitanten. 

Waarom leidt recruitment marketing dan tot betere sollicitanten?

Recruitment marketing kan helpen om betere sollicitanten aan te trekken om verschillende redenen:

1.     Verhoogde bekendheid

Door recruitment marketing te gebruiken, kun je de zichtbaarheid en het bewustzijn van jouw merk vergroten. Wanneer jouw bedrijf herkenbaar en gewaardeerd wordt in de sector, trek je waarschijnlijk enthousiaste sollicitanten aan die graag voor je willen werken. Omdat ze jou 'al kennen'. Dit is natuurlijk super handig om talenten op de lange termijn voor je te laten kiezen.

2.     Gerichte aanpak 

Recruitment marketing stelt je in staat om gerichte strategieën en campagnes te gebruiken die specifieke talentengroepen aantrekken. Als je op zoek bent naar mensen met bepaalde vaardigheden of ervaring in een bepaalde sector, of iets anders specifieks, kan marketing je helpen jouw boodschap bij deze groepen te krijgen. Zeker als je hierbij gerichte advertenties gaat inzetten door middel van bijvoorbeeld LinkedIn en andere online recruitment tools.

3.     Kandidaat-ervaring

Recruitment marketing draagt bij aan een positieve kandidaat-ervaring, wat cruciaal is om toptalent aan te trekken. Sollicitanten waarderen duidelijke communicatie, een vlotte sollicitatieprocedure en het gevoel gewaardeerd te worden. Een goede recruitment marketingstrategie bezit deze elementen.

4.     Relatieopbouw

Recruitment marketing stelt je in staat om relaties op te bouwen met potentiële kandidaten, zelfs al voordat je een vacature hebt. Dit betekent dat je al een groep geïnteresseerde en betrokken kandidaten hebt om uit te kiezen wanneer er een functie vrijkomt. Hierbij is het vooral ook handig om een systeem te gebruiken die je daarbij kan ondersteunen.

Tip: Lees daarvoor mijn blog over de meest handige recruitment tools.

5.     Werkgeversmerk

Een sterk werkgeversmerk is cruciaal in de huidige concurrerende arbeidsmarkt. Recruitment marketing kan je helpen jouw werkgeversmerk vorm te geven en te communiceren, waardoor je opvalt bij de juiste kandidaten.

6.     Beslissingen gebaseerd op data

Recruitment marketing maakt gebruik van data en analyses om het succes van verschillende tactieken en strategieën te meten. Dit betekent dat je je aanpak voortdurend kunt optimaliseren om ervoor te zorgen dat je de beste kandidaten aantrekt.

Door al deze factoren helpt recruitment marketing je niet alleen om meer kandidaten te bereiken, maar zorgt het er ook voor dat de mensen die solliciteren beter bij je passen. Het resultaat? Een effectiever wervingsproces dat leidt tot relaxt recruiten en betere resultaten.

Welke 4 elementen kun je vandaag al toepassen in de praktijk ?

Tips en tactieken voor succesvolle recruiter marketing

 • Opstellen van een recruitment campagne 
  Het creëren van een gestructureerde recruitment campagne is essentieel. Dit omvat het vaststellen van doelen, het identificeren van de doelgroep en het selecteren van de juiste kanalen voor verspreiding. Hierbij kun je denken aan beurzen, evenementen, social media campagnes of active searching.
 • Gebruik van recruitment advertising
  Adverteren speelt tegenwoordig een grote rol in recruitment marketing. Waar er voorheen vooral op beurzen werd ingezet, speelt het solliciteren zich nu voornamelijk online af. Hierdoor is het super belangrijk om boeiende advertenties te creëren die de aandacht van potentiële kandidaten trekken.
 • Online recruitment tools
  Er zijn tal van
  online recruitment tools beschikbaar die het wervingsproces kunnen vergemakkelijken.
 • Werving en selectie software en systemen
  Het gebruik van werving en selectie software en systemen kan helpen bij het structureren en automatiseren van het recruitment process.

 

Naast het inzetten van een strategisch recruiter marketing systeem blijft het natuurlijk ook belangrijk om creatief te blijven, zodat je je kunt onderscheiden van concurrenten. Want hoewel adverteren natuurlijk interessant is en leidt tot meer sollicitanten, worden goede kandidaten de hele dag benaderd door recruiters en zien ze talloze advertenties voorbij komen.

Met name in de techniek zien we nog steeds dat vacatures vaak lang open staan. Daarom wil je natuurlijk dat de kandidaten die je wilt gaan aantrekken, jou gaan zien als een unieke recruiter of een uniek werkgeversmerk.

Top tips voor werving en selectie:


Inzetten op interactieve evenementen

Je kunt starten met het werven van technisch talent  door het opzetten van uitdagende interactieve evenementen zoals bijvoorbeeld hackathons. Deze zijn zowel uitdagend als laagdrempelig en trekken tech-professionals aan die houden van innovatieve spelletjes. Tijdens deze evenementen lossen technici en ontwikkelaars samen problemen op, terwijl je ze vervolgens na afloop bijvoord een aanbod kan doen.

Medewerkers betrekken en referral programma's

Daarnaast kun je ook verhalen van je huidige engineers en tech-medewerkers delen via blogs, vlogs en op je site. Vraag ze om te vertellen over hun werk, projecten en de cultuur in je bedrijf. Dit geeft kandidaten een authentiek beeld van je organisatie. Als je vervolgens deze verhalen en vacatures plaatst op specifieke jobboards zoals GitHub, Stack Overflow of EngineerJobs, vergroot je de zichtbaarheid onder je doelgroep.

Zorg daarbij dat je de voortdurende ontwikkelingen benadrukt. Engineers en tech-professionals houden van bedrijven die opleidingsmogelijkheden aanbieden, dus laat zien wat je hierin kunt betekenen.

Als je nog een stap verder wilt gaan in je recruitment marketing, kun je ook is kijken naar Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). Zoals een virtuele rondleiding door je kantoor of een VR-ervaring die een dag op de werkplaats simuleert kan de kandidaten super enthousiast maken.

Efficiëntie is de sleutel in de tech-wereld, dus maak het sollicitatieproces zo vloeiend mogelijk door AI en een werving en selectie systeem te gebruiken. Deze kunnen helpen met het beantwoorden van vragen of het voorselecteren van kandidaten.

Als je technisch talent wilt aantrekken, is het belangrijk dat je hun taal spreekt. Gebruik relevante technische termen in je vacatureteksten en communicatie om te laten zien dat je hun wereld begrijpt.

Overweeg ook om samen te werken met universiteiten en hogescholen om toegang te krijgen tot jong talent. Door stageplaatsen aan te bieden of gastcolleges te geven, kun je jezelf positioneren als een aantrekkelijke werkgever voor afgestudeerden.

Een andere manier om technici en engineers aan te trekken is door je meest interessante en innovatieve projecten te belichten. Technici worden gedreven door innovatie, dus zorg ervoor dat je deze projecten en hun impact laat zien.

Ten slotte, vergeet niet om de ervaringen van je huidige technische werknemers te delen. Laat ze spreken over hun ervaringen bij je bedrijf, want niets is overtuigender dan getuigenissen van echte medewerkers.

Deze mix van authentieke verhalen, innovatieve wervingstechnieken en een duidelijke focus op ontwikkeling kan je helpen om top technisch talent aan te trekken en te behouden.

 

LinkedIn als hulpmiddel voor recruiter marketing

LinkedIn is onmisbaar voor jou als recruiter. Met meer dan 700 miljoen professionals is het een topkanaal voor het delen van vacatures en het opbouwen van je netwerk. Maar vooral ook voor het searchen, benaderen en contacteren van goede kandidaten.

Krijg direct toegang tot de LinkedIn training actie van Beyond Search om je LinkedIn recruitment skills naar een hoger niveau te tillen. Het zit boordevol geheime recruitment tips en praktische zaken, zoals het delen van een vacature op LinkedIn. En voor het bedrag hoef je het niet te laten... Check de aanbieding!

Conclusie

Recruiter marketing is essentieel in de moderne arbeidsmarkt. Met de juiste strategieën, tactieken en tools kun je toptalent aantrekken en je organisatie naar nieuwe hoogten tillen. En vergeet niet; of je nu net begint of al jaren in het vak zit, er zijn altijd nieuwe dingen te leren. Neem de tijd om je vaardigheden aan te scherpen en begin altijd met de basis. Dit geldt ook voor jou als je een eigen bureau hebt of wilt gaan starten in de recruitment.


Het
5-stappenplan voor recruiters, Beyond Search en de LinkedIn training gaan je helpen met die basis.

Heb je meer vragen over wat een recruiter doet? Bezoek dan onze pagina Wat doet een recruiter.

Succes met je recruitment avontuur!

 

Waarvoor kun je bij Beyond Search terecht?


Misschien ook interessant:

LinkedIn training | Handige recruitment tools | Recruitment voor start-ups | 5-stappenplan: van recruiter naar leider

Plan een adviesgesprek