Tekort aan technisch personeel?

Ontdek wat je vandaag kan doen om de nummer 1 werkgever te worden.

Zodat iedereen morgen, bij jullie solliciteert

 

Je hebt vast wel gemerkt, dat het vinden van goeie mensen anno 2022 een grote uitdaging is geworden. De schaarste als het gaat om technisch personeel, in de diverse technische en engineering branches zoals de robotica, medical devices, machinebouw, energiesector schuurt al een tijdje. Maar naast de technische vacatures, en ‘’ de handjes’’ zoals monteurs en service engineers, zijn ook de hoger opgeleide (HBO) en universitair geschoolde mensen (project leiders, r&d engineers of quality engineers) vaak al vast in dienst bij een bedrijf, of zoeken niet actief naar een nieuwe baan. De vraag naar technisch personeel is nog nooit zo hoog geweest en door dit gebrek aan technisch personeel, liggen er bij de huidige werknemers eerder een burn out op de loer, omdat zei steeds vaker worden gevraagd om over te werken en het gat op te vullen.

 

Waarom we dit jaar nog steeds personeelstekort hebben

 

1.     Vergrijzing, volgens het CBS ligt het aantal 55+ dit jaar op 29 % en dat is hoog, vorig jaar stond de teller nog op 24% en in 2010 op 13%.

2.     Covid, door corona zijn veel mensen gewend aan het thuis werken en grotendeels op afstand werken. Hierdoor is dit tegelijkertijd een dikke prioriteit geworden voor technici die overstappen naar een nieuwe baan, ze willen deze vrijheid graag behouden

3.     Op zoek gaan naar de schapen met 5 poten of de unicorns. Het vinden van een kandidaat die aan alle eisen voldoet, kost vaak extra tijd. Vaak loont het om een afweging te maken tussen de kosten die je maakt door te wachten op de ideale kandidaat of het trainen of opleiden van een unicorn zonder hoorn. Met andere woorden; gewoon een werkpaard, iemand die wil leren en groeien.

 

Hoe lossen je cun collega’s dit op?

 

Een tekort aan technici, blokkeert dus niet alleen binnen jullie bedrijf de huidige groei. Want als technisch personeel moeilijk vindbaar is, geldt dat ook voor de buurman. Zij zoeken namelijk ook naar technici en goeie kandidaten voor de openstaande vacatures. Of klopt dit beeld niet helemaal? Zijn er bedrijven die geen last hebben van deze pijnen, en hoe lossen zei dit dan op een creatieve manier op?

 

In dit artikel ga ik je meenemen in de meest effectieve strategien en tools, die groei bedrijven net even anders doen dan de rest. Na het lezen van deze blog, kun je een aantal stappen zetten als het gaat om recruitment. Waardoor je minder tijd in de werving hoeft te steken.

 

Wat slimme bedrijven anders doen

 

 

Groeibedrijven weten exact waar unicorns van dromen

 

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; De bedrijven die echt luisteren naar hun doelgroep. (Lees: kandidaten), trekken veel eerder de beste mensen aan.

Recruitment lijkt stiekem best heel veel op het verkopen van een product.  Want ook tijdens het verkopen, kan een klant vaak kiezen uit meerdere opties en dien je hem/ haar op een manier te overtuigen van jullie waarde als bedrijf. Werknemers hebben ook een groot aanbod aan vacatures en bedrijven waar ze uit kunnen kiezen en dus is het belangrijk dat de werknemers waar jullie naar op zoek zijn, weten van jullie bestaan en dat je top of mind bent en blijft wanneer ze op zoek gaan naar een volgende stap. De beste manier om een goeie naamsbekendheid op te bouwen bij je gewilde kandidaten, is door een goed beeld te hebben van de beweegredenen en waar hun ideale baan aan voldoet. De beste en meest krachtige manier om dit te bereiken, is door een soort profiel op te stellen van je ideale kandidaat. Hiermee kun je vervolgens aan de slag met je recruitment, marketing, naamsbekendheid, vacatures, communicatie en nog veel meer.

Download trouwens hier vast even het gratis vacature template, dan krijg je van ons een minitraining met dikke korting

Wees toegankelijk

Wat maakt jullie bedrijf zo bijzonder? Waarom zou de ideale kandidaat vandaag nog bij jullie op gesprek moeten komen? Veel technische bedrijven zijn ontzettend goed in het delen van details en gedetailleerde werkomschrijvingen. Dat is ook niet zo vreemd, want je bent als bedrijf gewend om te communiceren in jullie eigen vakjargon. Als je de hele dag met de huidige werknemers en klanten praat over de inhoud, vergeet je soms dat een junior engineer die net van school komt misschien nog helemaal niet echt bekend is met een ISO 13485/ 9001. Waar ze wel nieuwsgierig naar zijn, is de rede dat jullie senior engineer al 20 jaar om 08.00 ’s ochtends vrolijk op staat, om aan het werk te gaan. Omdat hij zich verbonden voelt met de producten die jullie ontwikkelen, om bijvoorbeeld meer duurzame, milieuvriendelijke tools te ontwikkelen voor ziekenhuizen. Kortom, de ‘’ why’’ is heel belangrijk tijdens de werving van nieuwe technische medewerkers. Ik heb hier vast een gratis vacature template, een must have als je binnenkort weer een nieuwe vacature tekst online gaat zetten

 

Durven te focussen

Slimme bedrijven weten dat het vinden van technisch personeel, de komende jaren niet makkelijker gaat worden. Daarom kiezen ze ervoor om recruitment in de top 3 van hun prioriteitenlijstje te zetten. Door nu extra tijd en aandacht te besteden aan strategisch slimme keuzes, ben je straks ook minder lang bezig met brandjes blussen. Want het betalen van hoge wervings fee’s, of het inschakelen van uitzend bureau’s tegen hoge kosten en inwerktijd, is ook niet altijd een pretje. Door te luisteren naar de inzichten van experts binnen de recruitment en op tijd hulp in te schakelen, voor een beter recruitment proces en werkgeversmerk heb je daar morgen profijt van. Dit kan je doen met behulp van een vaste tech recruiter, een recruitment bureau, een w&s bureau of een coorporate inhouse recruiter. Meer weten over de verschillen hiertussen en wat het beste bij jullie past qua groei, bedrijfsomvang en budget klik dan hier op mijn andere blog artikel.

 

Wij bieden trouwens een training aan, om junior recruiters de fijne kneepjes van tech recruitment en recruitment binnen de engineering bij te brengen. Wil je hier meer over weten? Laat dan hier je gegevens achter en we houden je op de hoogte. Heel handig, want hiermee zorg je dat je huidige HR-medewerker, of recruiter altijd op de hoogte is van de nieuwste tools en manieren om jullie recruitment proces helemaal groeiproof te maken.

 

Kiezen voor gezelligheid

Als je personeel tevreden is en gemotiveerd blijft, hoef je veel minder tijd te spenderen aan het vinden van nieuwe medewerkers. Ze blijven namelijk zitten waar ze zitten en ze ontwikkelen zich intern. Dit scheelt niet alleen in de hiring kosten, maar zorgt ook voor een gezellige bedrijfs sfeer waar je team graag bij hoort. Uiteindelijk zijn je medewerkers ook het visitekaartje van jullie bedrijf en dus is het belangrijk dat ze positief over jullie bedrijf spreken tijdens een etentje met vrienden en op social mediakanalen. Bij veel van onze bedrijven, hebben we gezien dat de organisaties die hier aandacht aan besteden de meeste nieuwe sollicitanten binnen krijgen via eigen netwerk. De beste manier om aan passende mensen te komen.

 

Betrekken medewerkers in alles

De allerbeste manier om gezocht technisch personeel binnen te halen, is het creeren van een sterke intrinsieke motivatie onder je huidige medewerkers. Door aandacht te geven aan een referal programma onder je huidige werknemers, kun je dus tegen lagere kosten goeie mensen aantrekken. Gelijkgestemden, die vaak heel goed bij jullie organisatie passen. Een refferal is niets anders, dan een aangebrachte nieuwe collega vanuit het netwerk van je personeel. De beste manier om dit een boost te geven, is een Bonus verstrekken en daarnaast alle medewerkers actief op de hoogte houden van nieuwe projecten, klanten en vacatures die ontstaan. Op deze manier voelt iedereen zich veel meer betrokken met het werk dat jullie leveren als bedrijf en hoe fijn is het, dat ze invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling van het team?

 

Werven op basis van karakter

Het werven van personeel op basis van karkater eigenschappen, persoonlijkheid en bepaalde soft skills kan heel erg meehelpen in de zoektocht naar schaarse mensen. Waar het vaak lastiger is om bepaalde soft skills eigen te maken (zoals ondernemerschap, verantwoording nemen, communicatie met klanten) is het vaak eenvoudiger om bepaalde taken te leren aan iemand die graag aanhaakt bij jullie als organisatie, omdat de motivatie erin zit op nieuwe dingen te leren.

 

Zijn flexibel

Als bedrijf is het verstandig om af een toe kritisch te kijken naar het wensenlijstje waar kandidaten aan moeten voldoen. Welke punten zijn echt belangrijk en waar kun je nu met een open blik naar kijken. Is die hbo-opleiding echt een must, of kan een mbo-opleiding ook nog wel, mits er wat cursussen bij aangeboden worden. Is het echt nodig dat iedereen 5 dagen op kantoor werkt, of kun je met 2 dagen op locatie ook al heel ver komen? Op die manier kun je niet alleen veel meer potentiele kandidaten aanspreken, ook helpt het om zaken als reisafstand wat minder een obstakel te laten zijn. Zo kun je veel gemakkelijker iemand uit Brabant een functie in Utrecht laten vervullen en krijg je vaak ook veel sneller reacties op een vacature. Ook spreek je hiermee veel makkelijker kandidaten aan, die de voorkeur hebben om 24 uur te werken. Maar door het gedeeltelijke thuiswerken ook makkelijk 32 uur kunnen werken. Omdat ze niet meer afhankelijk zijn van de reistijden en kantooruren. Het meedenken met een kandidaat die op dit moment een gezin heeft en hierdoor niet altijd vroeg op kantoor kan zijn, betaalt zich altijd terug. Een slimme manier om hier vandaag stappen in te zetten is door een korte meeting in te plannen met de directeur en manager of HR manager/ medewerker van de vacature en een lijst te maken met alle taken die de kandidaat zal uitvoeren binnen de functie en hiernaast te plaatsen of dit op locatie of vanuit huis kan. Op die manier krijg je veel meer grip op eventuele ‘’ voorwaarden’’ waar een kandidaat aan moet voldoen.

 

Kiezen voor gemak

Oke, lui is misschien niet de juiste verwoording. Maar het kiezen voor efficientie in plaats van, altijd maar druk bezig zijn met herhaaldelijke taken is natuurlijk ontzettend slim. Want binnen recruitment zijn er tegenwoordig ontzettend veel tools om recruiten gemakkelijker te maken. Zo kun je een vacaturetekst laten checken door Debatrix en hiermee direct zien, hoe lang een zin moet zijn in een vacaturetekst die bedoeld is voor jouw doelgroep. Ook zijn er diverse tools om vacatureteksten op een leuke manier te promoten en kun je gebruik maken van verschillende chat opties, om automatisch in contact te komen met je doelgroep. Wil je weten welke tools wij getest hebben samen met onze klanten? Laat even een berichtje achter en we houden je op de hoogte.