Tekort aan technisch personeel?

Ontdek wat je vandaag kan doen om de nummer 1 werkgever te worden.

Zodat iedereen morgen bij jullie solliciteert.

 

Je hebt vast wel gemerkt, dat het vinden van goeie mensen anno 2022 een grote uitdaging is. De schaarste als het gaat om technisch personeel - in de diverse technische en engineering branches (zoals de robotica, medical devices, machinebouw en energiesector) - schuurt al een tijdje. Maar naast de technische vacatures, en ‘de handjes’ zoals monteurs en service engineers, zijn ook de hoger opgeleide (HBO) en universitair geschoolde mensen (Project leiders, R&D engineers of Quality engineers) vaak al vast in dienst bij een bedrijf. Of ze zoeken niet actief naar een nieuwe baan. De vraag naar technisch personeel is nog nooit zo hoog geweest. En door dit tekort aan technisch personeel, ligt er bij de huidige werknemers eerder een burn out op de loer. Zij worden immers steeds vaker gevraagd om over te werken en het gat op te vullen.

 

Waarom we dit jaar nog steeds tekort aan technisch personeel hebben

 

Het technisch personeel-tekort komt door een aantal factoren:

1.     Vergrijzing
Volgens het CBS ligt het aantal 55+ dit jaar op 29 % en dat is hoog, vorig jaar stond de teller nog op 24% en in 2010 op 13%.

2.     Covid
Door corona zijn veel mensen gewend aan het thuiswerken en grotendeels op afstand werken. Hierdoor is dit tegelijkertijd een dikke prioriteit geworden voor technici die overstappen naar een nieuwe baan. Ze willen deze vrijheid graag behouden.

3.     Op zoek gaan naar de schapen met 5 poten of de unicorns

Het vinden van een kandidaat die aan alle eisen voldoet, kost vaak extra tijd. Vaak loont het om een afweging te maken tussen de kosten die je maakt door te wachten op de ideale kandidaat of het trainen of opleiden van een unicorn zonder hoorn. Met andere woorden; gewoon een werkpaard, iemand die wil leren en groeien.

 

Hoe lossen je (con)collega’s de schaarste aan technisch personeel op?

 

Een tekort aan technici blokkeert dus niet alleen binnen jullie bedrijf de huidige groei. Want als technisch personeel moeilijk vindbaar is, geldt dat ook voor de buurman. Zij zoeken namelijk ook naar technici en goeie kandidaten voor de openstaande technische vacatures. Of klopt dit beeld niet helemaal? Zijn er bedrijven die geen last hebben van deze pijnen, en hoe lossen zei dit dan op een creatieve manier op?

 

In dit artikel ga ik je meenemen in de meest effectieve strategieën en tools die groeibedrijven net even anders doen dan de rest. Na het lezen van deze blog, kun je een aantal stappen zetten als het gaat om recruitment. Waardoor je minder tijd in de werving hoeft te steken.

 

Wat slimme bedrijven anders doen om technisch personeel tekort te voorkomen

Daar gaan we: de acht punten die slimme bedrijven anders doen. Meteen voor jou als tip.

 

1. Groeibedrijven weten exact waar unicorns van dromen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de bedrijven die echt luisteren naar hun doelgroep (lees: kandidaten) trekken veel eerder de beste mensen aan.

Recruitment in engineering lijkt stiekem best heel veel op het verkopen van een product. Want ook tijdens het verkopen kan een klant vaak kiezen uit meerdere opties en dien je hem/ haar op een manier te overtuigen van jullie waarde als bedrijf. Werknemers hebben ook een groot aanbod aan vacatures en bedrijven waar ze uit kunnen kiezen. En dus is het belangrijk dat de werknemers waar jullie naar op zoek zijn, weten van jullie bestaan. En dat je top-of-mind bent en blijft wanneer ze op zoek gaan naar een volgende stap.

Hoe los je dit op?
De beste manier om een goede naamsbekendheid op te bouwen bij je gewilde kandidaten, is door een goed beeld te hebben van de beweegredenen en waar hun ideale baan aan voldoet. De beste en meest krachtige manier om dit te bereiken, is door een soort profiel op te stellen van je ideale kandidaat. Hiermee kun je vervolgens aan de slag met je recruitment, marketing, naamsbekendheid, vacatures, communicatie en nog veel meer.

Hulp nodig?
Download hier het gratis vacature template! Dan krijg je van ons ook meteen een aanbod voor een mini-training met dikke korting.

2. Wees toegankelijk voor potentieel personeel

Wat maakt jullie bedrijf zo bijzonder? Waarom zou de ideale kandidaat vandaag nog bij jullie op gesprek moeten komen? Veel technische bedrijven zijn ontzettend goed in het delen van details en gedetailleerde werkomschrijvingen. Dat is ook niet zo vreemd, want je bent als bedrijf gewend om te communiceren in jullie eigen vakjargon. Als je de hele dag met de huidige werknemers en klanten praat over de inhoud, vergeet je soms dat een junior engineer die net van school komt misschien nog helemaal niet echt bekend is met een ISO 13485/ 9001.

Hoe los je dit op?

Waar ze wel nieuwsgierig naar zijn, is de reden dat jullie senior engineer al 20 jaar om 08.00 ’s ochtends vrolijk opstaat om aan het werk te gaan. Omdat hij zich verbonden voelt met de producten die jullie ontwikkelen - om bijvoorbeeld meer duurzame, milieuvriendelijke tools te ontwikkelen voor ziekenhuizen. Kortom, de ‘why’ is heel belangrijk tijdens de werving van nieuwe technische medewerkers.

Echt waar: maak gewoon even gebruik van onze gratis vacature template, een must have als je binnenkort weer een nieuwe technische vacature-tekst online gaat zetten.

 

3. Durf te focussen op recruitment

Slimme bedrijven weten dat het vinden van technisch personeel de komende jaren niet makkelijker gaat worden. Daarom kiezen ze ervoor om recruitment in de top 3 van hun prioriteitenlijstje te zetten. Door nu extra tijd en aandacht te besteden aan strategisch slimme keuzes, ben je straks ook minder lang bezig met brandjes blussen. Want het betalen van hoge wervings fee’s, of het inschakelen van uitzendbureau’s tegen hoge kosten en inwerktijd, is ook niet altijd een pretje.

Hoe los je dit op?

Door te luisteren naar de inzichten van experts binnen de recruitment en op tijd hulp in te schakelen - voor een beter recruitment proces en werkgeversmerk - heb je daar morgen al profijt van. Dit kan je doen met behulp van een vaste tech recruiter, een recruitment bureau, een w&s bureau of een corporate inhouse recruiter.

Meer weten over de verschillen hiertussen en wat het beste bij jullie past qua groei, bedrijfsomvang en budget? Lees dan hier mijn andere blog artikel.

 

Tip: Wij bieden een training aan, om junior recruiters de fijne kneepjes van tech recruitment en recruitment binnen de engineering bij te brengen. Wil je hier meer over weten? Laat dan hier je gegevens achter en we houden je op de hoogte. Heel handig, want hiermee zorg je dat je huidige HR-medewerker, of recruiter engineering altijd op de hoogte is van de nieuwste tools en manieren om jullie recruitment proces helemaal groeiproof te maken.

 

4. Steek energie in de sfeer en gezelligheid binnen je bedrijf

Als je personeel tevreden is en gemotiveerd blijft, hoef je veel minder tijd te spenderen aan het vinden van nieuwe medewerkers. Ze blijven namelijk zitten waar ze zitten en ze ontwikkelen zich intern. Dit scheelt niet alleen in de hiring kosten, maar zorgt ook voor een gezellige bedrijfssfeer waar je team graag bij hoort. Uiteindelijk zijn je medewerkers ook het visitekaartje van jullie bedrijf en dus is het belangrijk dat ze positief over jullie bedrijf spreken tijdens een etentje met vrienden en op social mediakanalen. Bij veel van de bedrijven waarmee we samenwerken, hebben we gezien dat de organisaties die hier aandacht aan besteden de meeste nieuwe sollicitanten binnen krijgen via eigen netwerk. De beste manier om aan passende mensen te komen.

 

5. Betrek medewerkers in alles

De allerbeste manier om door jullie gezocht technisch personeel binnen te halen, is het creëren van een sterke intrinsieke motivatie onder je huidige medewerkers. Door aandacht te geven aan een referral programma onder je huidige werknemers, kun je dus tegen lagere kosten goede mensen aantrekken. Gelijkgestemden, die vaak heel goed bij jullie organisatie passen. Een referral is niets anders dan een aangebrachte nieuwe collega vanuit het netwerk van je personeel.

Hoe los je dit op?

De beste manier om dit een boost te geven, is een bonus verstrekken. En daarnaast alle medewerkers actief op de hoogte houden van nieuwe projecten, klanten en vacatures die ontstaan. Op deze manier voelt iedereen zich veel meer betrokken met het werk dat jullie leveren als bedrijf. En hoe fijn is het dat ze invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling van het team?

 

6. Werf je (technisch) personeel op basis van karakter

Het werven van personeel op basis van karaktereigenschappen, persoonlijkheid en bepaalde soft skills kan heel erg meehelpen in de zoektocht naar schaarse mensen. Waar het vaak lastiger is om bepaalde soft skills eigen te maken (zoals ondernemerschap, verantwoordelijkheid nemen en communicatie met klanten) is het vaak eenvoudiger om bepaalde taken te leren aan iemand die graag aanhaakt bij jullie als organisatie. Omdat de motivatie er bij deze mensen al in zit om nieuwe dingen te leren.

7. Wees flexibel t.o.v. je eisenpakket

Als bedrijf is het verstandig om af een toe kritisch te kijken naar het wensenlijstje waar kandidaten aan moeten voldoen. Zoals:

  • Welke punten zijn echt belangrijk en waar kun je nu met een open blik naar kijken?
  • Is die hbo-opleiding echt een must, of kan een mbo-opleiding ook - mits er wat cursussen bij aangeboden worden?
  • Is het echt nodig dat iedereen 5 dagen op kantoor werkt, of kun je met 2 dagen op locatie ook al heel ver komen?


Op die manier kun je niet alleen veel meer potentiële kandidaten aanspreken, ook helpt het om zaken als reisafstand wat minder een obstakel te laten zijn. Zo kun je veel gemakkelijker iemand uit Brabant een functie in Utrecht laten vervullen en krijg je vaak ook veel sneller reacties op een vacature. Ook spreek je hiermee veel makkelijker kandidaten aan die de voorkeur hebben om bijv. 24 uur te werken, maar door het gedeeltelijke thuiswerken ook makkelijk 32 uur kunnen werken. Omdat ze niet meer afhankelijk zijn van de reistijden en kantooruren. Het meedenken met een kandidaat die op dit moment een gezin heeft en hierdoor niet altijd vroeg op kantoor kan zijn, betaalt zich altijd terug.

Hoe los je dit op?

Een slimme manier om hier vandaag stappen in te zetten is door een korte meeting in te plannen met de directeur en manager, HR manager en medewerker met de functie van de vacature. En een lijst te maken met alle taken die de kandidaat zal uitvoeren binnen de functie en hiernaast te plaatsen of dit op locatie of vanuit huis kan. Op die manier krijg je veel meer grip op eventuele ‘voorwaarden’ waar een kandidaat aan moet voldoen.

 

8. Kies voor gemak bij het werven van technisch

Oke, 'lui' is misschien niet het juiste woord. Maar het kiezen voor efficiëntie in plaats van altijd maar druk bezig zijn met herhaaldelijke taken is natuurlijk ontzettend slim. Want binnen recruitment zijn er tegenwoordig ontzettend veel tools om recruiten gemakkelijker te maken. Zo kun je een vacaturetekst laten checken door Debatrix en hiermee direct zien hoe lang een zin moet zijn in een vacaturetekst die bedoeld is voor jouw doelgroep. Ook zijn er diverse recruitment tools om vacatureteksten op een leuke manier te promoten. En je kunt gebruik maken van verschillende chat opties om automatisch in contact te komen met je doelgroep.

Wil je weten welke recruitment tools wij getest hebben samen met onze klanten?
Laat even een berichtje achter en we houden je op de hoogte.