Ontdek hoe je met een LinkedIn training

Jouw wervingsgame

naar een hoger niveau tilt

Vraag jij je wel eens af hoe je het volledige potentieel van LinkedIn als recruiter kunt benutten? Maar heb je geen zin om allerlei droge artikelen over algemene technische LinkedIn-snufjes te lezen?

Kortom: wil je gewoon een shortcut en maximaal resultaat behalen met je LinkedIn als recruiter? Of superveel kandidaten werven voor een kleine start-up of mkb-bedrijf? Dan ben je hier aan het juiste adres.

In dit artikel onthul ik 30 praktische tips en inzichten en geef ik je een exclusieve blik op dé LinkedIn training (die vind je hier!) die je verder kan helpen. 

 

9 Redenen waarom je als recruiter een LinkedIn-expert wilt worden

1.    Toegang tot een enorme talentenpool: vergroot je netwerk 

LinkedIn heeft meer dan 700 miljoen gebruikers wereldwijd. Dit biedt jou als recruiter toegang tot een uitgebreid netwerk van kandidaten uit verschillende vakgebieden. Dit is natuurlijk handig om snel een vacature in te vullen, maar ook om langdurige relaties op de bouwen met klanten en kandidaten.

2.    Gerichte zoekopdrachtenschaarse kandidaten zijn dichterbij dan je denkt

Met de (super geavanceerde) zoekfuncties van LinkedIn kun jij als recruiter haarscherpe criteria instellen om kandidaten te vinden die precies aan de eisen voldoen. Je kunt bijvoorbeeld zelfs profielen inladen om op zoek gaan naar ‘look a like profielen’. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een ‘tweede Dave' of ‘tweede Anna’ die je momenteel al in dienst hebt, dan kun je met een Corporate Recruiter account van LinkedIn heel gemakkelijk in contact komen met deze ideale kandidaten.

Tip: In mijn LinkedIn training voor recruiters leer je hoe!

3.    Het bouwen van een merk: zaai vandaag, oogst morgen

LinkedIn stelt recruiters in staat om hun recruitmentbedrijf in de markt te zetten en een sterk werkgeversmerk op te bouwen met fans en volgers. Dit kan enorm helpen om latent zoekende kandidaten aan te trekken die mogelijk geïnteresseerd zijn in jullie, vanwege de bedrijfscultuur. Voor nu, of voor een later moment. Als interim recruiter kun je een bedrijfsnaam helpen opbouwen. Maar ook als je je eigen bureau wilt starten, gaat dit je groei opleveren.

4.    Directe communicatie: snelle plaatsingen met LinkedIn

Via InMail kan je als recruiter direct contact opnemen met kandidaten, ook als ze geen connecties van je zijn. Dit maakt het gemakkelijker om gekwalificeerde kandidaten te benaderen.

Mijn ervaring is dat 1 goede InMail er al voor kan zorgen dat je binnen 2 dagen een plaatsing kan realiseren bij een klant of binnen je eigen bedrijf.

Tip: In mijn LinkedIn training leer ik je welke soorten InMails echt altijd goed werken.

5.    Groepen en communitiesje expert-status verhogen

Door deel te nemen aan groepen en communities op LinkedIn, kun je als recruiter duurzame relaties opbouwen met vakgenoten. Ook kan je potentiële kandidaten binnen een specifieke branche of vakgebied laagdrempelig benaderen.

6.    Marktkennis: je expert-status verhogen

LinkedIn biedt inzicht in arbeidsmarkttrends en de vraag naar bepaalde vaardigheden. Dit kan jou als recruiter helpen om een goed beeld te krijgen van de markt.

7.    Adverteren van vacatures

Je kunt als recruiter vacatures plaatsen en promoten bij een gerichte groep kandidaten, wat de zichtbaarheid van vacatures verhoogt. Dat kan zowel betaald als gratis. 

8.    Opbouwen van een talenten pipeline

In recruitment draait een groot gedeelte van je slagingskans om relaties opbouwen met zowel klanten als kandidaten. Je kunt LinkedIn gebruiken om een talenten pipeline of funnel op te bouwen voor toekomstige vacatures, door relaties te onderhouden met potentiële kandidaten. Hierdoor is LinkedIn een soort verlengstuk van je ATS-systeem (Applicants Tracking System). En met name als zelfstandig recruiter, interim recruiter, of wanneer je je eigen bureau wilt gaan opstarten kan dit heel handig zijn als je nog geen uitgebreid ATS-systeem wilt gaan gebruiken.

9.    Analyse en rapportage

Past de term ‘meten is weten’ goed bij jou? Dan word je waarschijnlijk heel blij van de verschillende analytics tools waarmee je de effectiviteit van wervingsstrategieën kunt meten bij LinkedIn. Zoals het aantal profielweergaven en de respons op vacatures. Hierdoor kun je makkelijker je campagnes verbeteren en aanpassen. Of advies geven aan je klant of opdrachtgever, met behulp en onderbouwing van je cijfers.

 

De magie van LinkedIn voor recruiters

Als het gaat om recruiter marketing is LinkedIn dus een goudmijn. Met de juiste strategieën kun je relatief snel plaatsbare kandidaten vinden, of je nu op zoek bent naar een recruiter in de engineering branche of iemand met een andere specialiteit.

Shortcut: Wil je vandaag veel meer uit LinkedIn halen? Krijg dan nu direct toegang tot de online LinkedIn training.

Welke stappen brengen je z.s.m. de beste matches? 

Tip # 1: Optimaliseer je LinkedIn profiel

Voordat je begint met het benaderen van kandidaten, of heel actief content gaat delen; zorg ervoor dat je LinkedIn profiel er tiptop uitziet. Inclusief een professionele foto, pakkende kop en een krachtige samenvatting.

Als recruiter is je LinkedIn profiel je visitekaartje. Het kan de eerste indruk zijn die potentiële kandidaten van jou, je bedrijf of de vacatures gaat krijgen. 

Hier zijn 10 stappen om een effectief LinkedIn-profiel te creëren:

1. Professionele profielfoto

Zorg voor een professionele foto, waarin je gezicht goed belicht wordt. Foto’s waarop je lacht, scoren vaak beter. Daarnaast is het slim om te kiezen voor een foto met zo min mogelijk filters, zodat een live-ontmoeting na het zien van je profiel klopt met het beeld dat de ander al van je had. 

2. Krachtige kop

Gebruik deze ruimte (direct onder je naam) om jezelf te laten zien en duidelijk te maken wat je doet. Vermeld je huidige rol en voeg iets unieks toe over jezelf, je manier van recruiten of het resultaat dat je voor anderen behaalt.

 

3.  Samenvatting

Dit is de plek op je LinkedIn profiel om je expertise, vaardigheden en karakter te tonen. Vertel wie je bent, wat je doet, wie je helpt en hoe je dat doet. Je kunt ook relevante sleutelwoorden opnemen om de zichtbaarheid van je profiel te verbeteren. Bijvoorbeeld ‘recruiter in tech’ of ‘headhunter in finance’. Onthoud daarbij: een klant of kandidaat wil met jou werken vanwege de klik met jou, dus wees zo transparant mogelijk.

 

4.    Ervaring

Vermeld je huidige positie en alle vorige functies die relevant zijn voor je rol als recruiter. Geef voor elke een korte beschrijving van je taken, verantwoordelijkheden en resultaten in bulletpoints.

5.    Vaardigheden

Voeg relevante vaardigheden toe die betrekking hebben op je vakgebied, zoals 'werving', 'selectie', 'interviewtechnieken' of 'employer branding'.

6.    Aanbevelingen

Vraag collega's, klanten of kandidaten met wie je hebt gewerkt om een goudeerlijke aanbeveling te schrijven. Dit verhoogt je geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Maar zorgt er ook gelijk voor dat een klant of kandidaat kan zien waar je precies in uitblinkt door je unieke karakter.

7.    Opleiding en certificeringen

Vermeld alleen opleidingen en eventuele certificeringen die je hebt behaald, als ze op een bepaalde manier relevant zijn voor recruitment.

8.    Connecties en netwerkopbouw

In eerdere blogs heb ik benadrukt wat het belang is van het kiezen van een expertise in recruitment. Dit geldt ook voor het opbouwen van je netwerk op LinkedIn. Hoe ‘schoner’ je LinkedIn netwerk is, hoe beter. Hiermee bedoel ik: een netwerk vol met kandidaten en klanten die passen in de recruitment branche waarin jij actief bent. Want dit zorgt ervoor dat als je iets post (zoals een vacature of tekst), je doelgroep het ook kan zien. En dit leidt natuurlijk tot veel meer goede plaatsingen.

9.    Activiteit

Wees actief op LinkedIn! Deel interessante inzichten of artikelen. Neem deel aan gesprekken. Reageer op updates van je netwerk. En publiceer regelmatig je eigen content en eigen inzichten.

10. Aanpassen van je openbare URL

Een aangepaste URL zorgt voor een meer professionele uitstraling en kan gemakkelijker worden gedeeld.

Onthoud dat het bijhouden van je LinkedIn-profiel een doorlopend proces is. Werk hem regelmatig bij met nieuwe ervaringen, vaardigheden en reviews om ervoor te zorgen dat je goed vindbaar bent en blijft.

 

Bonustip: Deel al je vacatures op LinkedIn

Wanneer je een mooi LinkedIn-profiel hebt gemaakt, kun je aan de slag met het plaatsen van vacatures voor je klanten en/of voor je eigen bedrijf. Dit begint natuurlijk bij het schrijven van een goede vacaturetekst. Kan je hier nog wat hulp bij gebruiken? Download dan hier het gratis vacature template.

Hoe schrijf je een goede (converterende) vacaturetekst op LinkedIn?

Laten we de positie van Engineering Manager als voorbeeld nemen, zodat je in 10 stappen je vacature kunt gaan plaatsen:

Stap 1.    Gebruik een duidelijke functietitel

In plaats van algemene titels, gebruik een specifieke zoals 'Senior Engineering Manager - Software Development' of 'Engineering Manager - Product Design'. Dit zorgt ervoor dat kandidaten die haarfijn aansluiten op je vacature, de vacature ook zien als ze aan het scrollen zijn op LinkedIn

Stap 2.    Maak een gedetailleerde functieomschrijving
Beschrijf wat de Engineering Manager precies zal gaan doen. Zal hij/zij/hen een team van engineers leiden? Welke projecten zullen ze oppakken? Welke technische vaardigheden zijn vereist? Welk type leiderschapservaring zoek je?

Stap 3.    Gebruik trefwoorden
Trefwoorden voor een Engineering Manager vacature kunnen variëren, maar sommige voorbeelden kunnen zijn: "projectmanagement", "software ontwikkeling", "productontwerp", "teamleiderschap", "Scrum" of "Agile". Dit helpt om beter vindbaar te worden. 

Stap 4.    Vermeld de locatie

Is de functie op locatie of kan er op afstand of hybride worden gewerkt? Dit is vooral belangrijk in de IT-wereld waar veel rollen op afstand kunnen worden vervuld.

Stap 5.    Geef een salarisindicatie

Een salarisbereik kan kandidaten helpen bepalen of de functie aan hun verwachtingen voldoet. Vaak laat dit namelijk zien aan de kandidaat wat de zwaarte van de functie is. Daarnaast willen ze uiteindelijk ook graag weten of het past bij hetgeen ze gewend zijn of wensen.

Stap 6.    Benadruk de bedrijfscultuur
Praat over wat jouw engineering-afdeling uniek maakt. Heb je een cultuur van continu leren en verbeteren? Bied je mogelijkheden voor teamleden om aan nieuwe en originele projecten te werken? In mijn
scherpschutters training voor ambitieuze recruiters leer ik je trouwens alles over het aantrekken van je ideale kandidaat.

Stap 7.    Gebruik een duidelijke call-to-action

Geef specifieke instructies aan kandidaten over hoe ze kunnen solliciteren. Bijvoorbeeld: "Klik op de knop 'Nu solliciteren' om je CV en motivatiebrief in te dienen".

Stap 8.    Deel je vacature
Deel de vacature op je LinkedIn bedrijfspagina, maar ook in relevante LinkedIn groepen. Zoals groepen gerelateerd aan engineering management of technisch leiderschap.

Stap 9.    Gebruik LinkedIn's job promotion tools

Maak gebruik van LinkedIn's job promotion tools om je vacature meer zichtbaarheid te geven. Dit kan met name nuttig zijn als je een vacature urgent wil invullen.

Stap 10.  Houd je vacature up-to-date

Update de vacature regelmatig en zorg ervoor dat je hem sluit zodra de positie is vervuld.

 

Dé online LinkedIn training voor recruiters

Wil je vandaag veel meer uit LinkedIn halen? Krijg dan nu direct toegang tot de online LinkedIn training.

 

Tijdens deze LinkedIn training ga je:

  • Een account aanmaken dat bij je past - en krijg je antwoord op de vraag ‘is een betaald LinkedIn account wel echt nodig voor jou?’.
  • Een super aantrekkelijk profiel neer zetten.
  • Een wervende vacaturetekst schrijven.
  • Een foutloze InMail schrijven die plaatsingen oplevert.
  • Searchen als een pro (welke filters kun je het beste gebruiken en welke mag je links laten liggen).
  • Zichtbaarheid creëren, met als bonus de LinkedIn content planner!
  • En nog veel meer...

Kom jij je LinkedIn skills trainen tot je een pro bent? Bekijk nu de online LinkedIn training Effectief Zoeken en Hoger Scoren op LinkedIn - De Ultieme Blauwdruk voor recruiters. Dé LinkedIn cursus die je als recruiter niet mag missen!

Misschien ook interessant:

Handige recruitment tools | Vacature delen op LinkedIn | Recruitment voor start-ups | Gratis vacature template